PONAREJANJE

60 milijard evrov izgubi EU zaradi ponarejanja

Slovenija zaradi tega vsako leto izgubi približno 276 milijonom evrov ali 134 evrov na prebivalca.
Fotografija: Ponaredki povzročajo veliko škodo v EU. FOTO: Carinska uprava
Odpri galerijo
Ponaredki povzročajo veliko škodo v EU. FOTO: Carinska uprava

ALICANTE – Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je ob današnjem svetovnem dnevu boja proti ponaredkom objavil podatek, da znašajo neposredne izgube v EU zaradi ponarejenih izdelkov na trgu 60 milijard evrov letno, kar ustreza 7,5 odstotka njihove prodaje. Skupne izgube letno dosežejo 116 evrov na državljana EU.

Največje izgube so v sektorjih kozmetika in osebna nega, oblačila, obutev in dodatki, športna oprema, igrače in igre, nakit in ure, torbice in prtljaga, posneta glasba, žganje in vino, farmacevtski izdelki, pesticidi, pametni telefoni, baterije ter pnevmatike. Ker zakoniti proizvajalci proizvedejo manj, kot bi proizvedli, če ponarejanja ne bi bilo, zaposlujejo tudi manj delavcev, zato je v teh sektorjih neposredno izgubljenih 434.000 delovnih mest.

V Sloveniji je izguba zaradi ponarejanja približno 276 milijonov evrov ali 134 evrov na prebivalca. Prav tako je zaradi tega izgubljenih 2363 delovnih mest. Sektorji z največ izgubami prodaje so v Sloveniji oblačila, farmacevtski izdelki, kozmetika in osebna nega, torbice in prtljaga ter pametni telefoni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije