Odlične sladice s češnjami

Slastno seveda zadišijo tudi v sladicah. V pokušino so tukaj trije preverjeni recepti Mateje Delakorda, urednice kulinaričnega portala Odprta kuhinja in sodelavke istoimenske priloge naše medijske hiše Delo.
Financijeri s češnjami
»Božanski francoski posladek, velik ravno toliko, da ga vzamemo v roke in si ga v grižljaju ali dveh privoščimo ob popoldanski kavici.«
Potrebujemo:
- 150 g masla
- 4 beljake
- 150 g sladkorja v prahu
- 70 g gladke moke
- 80 g mandljeve moke
- 2 žlici amaretta
- 12 češenj
- mandljeve lističe
Priprava:
- Pečico vključimo na 190 stopinj Celzija.
- Najprej naredimo lešnikasto maslo. V manjšo ponev damo maslo in ga raztopimo na srednje močnem ognju. Nato ogenj zmanjšamo in maslo ves čas mešamo, dokler ne postane lešnikove barve in tako tudi zadiši. Bodimo pozorni in barvo ves čas spremljajmo, saj se lahko vse skupaj hitro zažge. Nato precedimo skozi gosto cedilo.
- Moko, mandljevo moko in sladkor presejemo v skledo. Pomešamo in na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo beljake in amaretto ter krožno mešamo, da se vse sestavine povežejo. Nato postopoma dodajamo še maslo in vsakič pomešamo.
- Dobimo gosto, a dokaj tekočo maso, ki jo, če imamo čas, za eno uro postavimo v hladilnik.
- Model za mafine dobro premažemo z maslom, nato pa testo enakomerno razporedimo v vdolbine. Približno zajetna žlica in pol bo za vsako. Na vsak kolaček položimo še češnjo in ga posujemo z mandlji.
- Model potisnemo v pečico in pečemo približno 20 minut oziroma tako dolgo, da postanejo financierji zlato rjave barve.
- Ponudimo še tople, posute s sladkorjem v prahu, ohlajene pa lahko pospravimo v tesno zaprto posodo. Dobri bodo še dva dni.

Namiga: Lahko uporabimo samo polovičke češenj ali maline, borovnice, košček jagode ali robidnico. Nikar jih ne dodajmo preveč, bodimo minimalisti, sicer bodo kolački razmočeni in težje bomo dosegli njihov hrustljavi plašček.
Namesto mandljeve moke bi se fantastično obnesla tudi iz pistacij, a to bi bil že kar finančni zalogaj. Uporabimo fino mleto mandljevo moko, ne zgolj mletih mandljev, saj vsebujejo še kožico, ta pa zagreni.
Češnjeva prepletenka
»Malo drugačen češnjev zavitek, ki je naša rešitev za nenapovedane obiske. Naredimo ga kar iz listnatega testa.«
Potrebujemo:
- zavitek listnatega testa (kar tistega, ki je že razvaljano)
- 500 g razkoščičenih češenj
- 100 g sladkorja
- 3 žlice koruznega škroba
- 0,5 dl vode
- žličko kardamoma v prahu
- 3 janeževe zvezde
- sok in lupinico limone
- jajce za premaz, pest nasekljanih mandljev za posip
Priprava:
- Češnje stresemo v lonec, dodamo vodo, limonov sok, kardamom, janeževe zvezde in sladkor ter dobrih 5 minut kuhamo na srednji temperaturi, da se sadje malo zmehča. Češnje bodo spustile kar nekaj tekočine, a brez skrbi, vsa bo prišla prav za slasten rdeči nadev.
- Pečico prižgemo na 200 stopinj Celzija.
- V kozarček damo škrob in prilijemo štiri žlice tekočine iz lonca, vse skupaj vrnemo k češnjam, dobro pomešamo in znova pristavimo na ogenj. Ko zavre, kuhamo še približno 3 minute, da se nadev zgosti in nastane nekakšen rdeč puding s kosi češenj.
- Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj položimo razvaljano listnato testo in ga obrnemo pokončno. Po sredini naložimo češnjev nadev, ob krajših stranicah pustimo približno 2 cm testa, ki ga obrnemo čez nadev tako na zgornji kot spodnji strani nastajajoče dobrote.
- Na praznih tretjinah testa na eni in drugi strani nadeva zarežemo, pravokotno, približno 1,5 cm široke trakove. Na koncih jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in križno prepletemo po vsej dolžini.
- Prepletenko premažemo z jajcem, posujemo z nasekljanimi mandlji in pečemo približno 30 minut.

Namig: Postrežemo lahko z dobrim vaniljevim sladoledom.
Poenostavljena gibanica s češnjami
»Poletna sestrica prekmurske gibanice, ki se je lahko lotijo tudi tisti globoko prepričani, da je naša zaščitena sladica zanje prevelik zalogaj.«
Potrebujemo (za pekač velikosti 32 x 25 cm):
Za češnjevo plast:
- 700 g češenj brez koščic
- 2 žlici sladkorja
- žličko cimeta
Za preliv:
- 500 g kisle smetane
- 2 jajci
- vaniljev sladkor
- 3–4 žlice sladkorja
- lupinico pol limone in sok
Za makovo plast:
- 200 g maka
- 1 dl vrelega mleka
- 2 žlici sladkorja
Za skutno plast:
- 1 kg nepasirane skute
- 1 jajce
- 3–4 žlice sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja
Za mandljevo plast:
- 200 g mandljev
- 2 žlici sladkorja
In še:
- 4 liste listnatega testa
- 170 g raztopljenega masla
Priprava:
- Češnje posujemo s sladkorjem in cimetom ter pomešamo.
- Nato naredimo preliv: gladko zmešamo vse sestavine.
- Mak prelijemo z vrelim mlekom, dodamo sladkor in pomešamo.
- Mandlje in sladkor pomešamo.
- Liste vlečenega testa prerežemo na pol, po potrebi skrajšamo rob po širini, da se list lepo prilega v pekač.
- Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija.
- S čopičem premažemo pekač z maslom. Vanj položimo prvi list testa, premažemo ga z maslom in obložimo z drugim listom testa. Enakomerno premažemo z makom, prelijemo z dvema žlicama masla in tremi žlicami preliva. Pokrijemo z listom vlečenega testa. Malce potlačimo z dlanjo.
- Testo spet premažemo z maslom in ga enakomerno obložimo z malce več kot polovico skutnega nadeva. Polijemo z dvema žlicama masla in tremi žlicami preliva. Obložimo z novim listom testa. Malce potlačimo z dlanjo.
- Testo premažemo z maslom in ga enakomerno posujemo z mandlji. Prelijemo z dvema žlicama masla in štirimi žlicami preliva. Obložimo z novim listom testa. Malce potlačimo z dlanjo.
- Testo premažemo z maslom. Češnje odcedimo in jih enakomerno razporedimo po testu. Polijemo z dvema žlicama masla in tremi žlicami preliva. Obložimo z novim listom testa. Malce potlačimo z dlanjo.
- Testo premažemo z maslom in ga enakomerno obložimo s preostankom skutnega nadeva. Polijemo z dvema žlicama masla in tremi žlicami preliva. Obložimo z listom vlečenega testa, tega spet premažemo z maslom in pokrijemo s še enim listom vlečenega testa. Vse skupaj premažemo s preostankom masla in prelijemo s prelivom.
- Gibanico večkrat prebodemo z ozkim nožem in potisnemo v pečico, kjer naj se peče dobro uro oziroma tako dolgo, da je zgornja plast na dotik suha in po zaplatah karamelizirano zapečena.

Namig: Sladico pred rezanjem popolnoma ohladimo. Najbolje, da jo v pekaču pustimo kar čez noč. Pred postrežbo lahko kocke malce pogrejemo v mikrovalovni pečici in potresemo s sladkorjem.
Avtorica receptov: Mateja Delakorda