VEČ ŠKODE KOT KORISTI

Živila, ki nas hitro postarajo

Koža je naš največji organ in vse, kar jeste, vpliva nanjo.
Fotografija: Če ste po nočni pijači zjutraj kdaj imeli bombažna, torej kosmata usta, veste, da vas alkohol dehidrira. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Če ste po nočni pijači zjutraj kdaj imeli bombažna, torej kosmata usta, veste, da vas alkohol dehidrira. FOTO: Gettyimages

Pri Medicine.net opozarjajo, da nekatera živila naredijo več škode kot koristi, in telesu dodajo leta, tako navznoter kot navzven.

O tem je pisala Christine Mikstas, ki je licencirana in registrirana nutricionistka, ki trenutno prebiva v ameriški Atlanti.

image_alt
Ali res lahko stradamo v 21. stoletju

Njena filozofija prehrane temelji na reku: »Naj bo hrana tvoje zdravilo« in verjame, da je vse v zmernih količinah ključ do zdrave, uravnotežene prehrane in življenjskega sloga. Uživa v prehranskem svetovanju in pomaga drugim pri postavljanju dosegljivih, trajnostnih ciljev.

Začinjena hrana

Nekateri so za vroče. Začinjena hrana povzroči, da krvne žile nabreknejo in se celo zlomijo, kar povzroči vijolične sledi na obrazu. Če imate rozaceo - običajno se pojavi pri ženskah po menopavzi - lahko toplota zaradi začimb povzroči vnetje.

Kaj je rozacea? To je nenormalna rast krvnih žil v vseh plasteh kože. Zakaj pride do nje? Povzročajo jo notranje težave in vnetja v telesu in koži.

Začinjena hrana zviša tudi telesno temperaturo, zato se prekomerno znojite. Ko se znoj pomeša z bakterijami na koži, lahko povzroči nastanek kožnih madežev.

Margarina

Večina margarin, zlasti trdih, vsebuje transmaščobe, ki višajo slab holesterol, znižajo dobro vrsto holesterola in povzročijo vnetje po vsem telesu. Vnetje je povezano s srčnimi boleznimi in možgansko kapjo, dvema pogojema, zaradi katerih lahko dobite tudi starikav videz.

image_alt
Če hočete znižati krvni tlak, morate nujno storiti tole

Soda in energijske pijače

Več gaziranih in energijskih pijač, ki jih zaužijete, hitreje se starajo celice v vaših tkivih. Poleg tega imajo gazirane pijače več kalorij in dodanega sladkorja kot katera koli druga pijača. Skupaj z bakterijami v ustih ta sladkor tvori tudi kislino, ki obrabi zobno sklenino in povzroči gnilobo. Druge slabosti vključujejo povečanje telesne mase in večje tveganje za možgansko kap in demenco.

Zamrznjeni obroki

Ena sama zamrznjena večerja lahko vsebuje polovico natrija, kot je v zdravi dnevni prehrani. Če imate preveč soli, to povzroči, da pijete več kot običajno, in poplavite ledvice. Dodatna voda se bo preselila na mesta v telesu z manj soli, kot so obraz in roke. Zaradi tega boste videti zabuhlo.

Alkohol

Koktajli na koži niso videti tako dobro kot v kozarcu. Če ste po nočni pijači zjutraj kdaj imeli bombažna, torej kosmata usta, veste, da vas alkohol dehidrira. To močno vpliva na vašo kožo, ki je iz 63-odstotkov vode. Tudi če spijete velik kozarec vode, bo alkohol hidriral vse vaše druge organe, preden se bo to zgodilo s kožo. Ko ne dobite dovolj tekočine, je vaša koža suha in se ne more obraniti pred gubami.

image_alt
Bodite zelo pozorni na svojo krvno sliko - gre za življenje

Predelano meso

Predelano meso, kot so slanina, klobase, šunka ..., je prekajeno, sušeno in nasoljeno, da zdrži dlje. Zaradi tega so mesni izdelki okusni, a tudi nevarni. Natrijevi in ​​kemični konzervansi povzročajo vnetje, ki lahko poškoduje telo navznoter in na zunaj. Malo vnetja je dobro: pomaga celicam pri celjenju. Preveč vnetja pa lahko povzroči bolezni srca, kap in sladkorno bolezen.

Ocvrta hrana

Razlika med testom in krofom je lepa dolga kopel v vrelem olju. Ta kopel spodbuja proste radikale ali nestabilne molekule, ki poškodujejo druge molekule v vaših celicah in koži dodajajo leta. Proste radikale lahko najdete tudi v drugih ocvrtih živilih.

Pečene dobrote

Samo zato, ker niso ocvrte, ne pomeni, da vam bodo koristile. Sladkosti, kot so piškoti in peciva, vsebujejo veliko maščob, ki zamašijo arterije in poskrbijo za povečanje kilogramov. Prav tako ne skoparijo s sladkorjem, kar lahko povzroči sladkorno bolezen, visok krvni tlak in zobno gnilobo. Vnetje je še en razlog, da preskočite to skušnjavo. Več vnetja imate, večje so možnosti za artritis, depresijo, Alzheimerjevo bolezen in nekatere vrste raka.

image_alt
Hitra hoja je nova hit rekreacija

Zažgano meso

Cvrtje ali pečenje mesa na žaru pri visokih temperaturah ustvarja napredne glikacijske končne produkte ali AGE. Nizke ravni AGE so v redu (tudi vaše telo jih proizvaja), vendar velike količine zažganega mesa povzročajo vnetje telesa in sproži bolezni srca in sladkorno bolezen.

Koruzni sirup z veliko fruktoze

Kemični sorodnik sladkorja, koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze, sladi gazirane in sadne pijače. Med mnogimi drugimi zdravstvenimi pomanjkljivostmi posega v sposobnost telesa, da lahko uporablja baker, kar vam pomaga pri tvorbi kolagena in elastina, ki ohranjata kožo zdravo. Prav tako je poln kalorij in je nevaren za sladkorno bolezen in bolezni srca.

Kofein

Kofein je diuretik, spodbuja možgane in potrebo po uriniranju. To lahko povzroči dehidracijo. Ko nimate dovolj vode, vaša koža preneha sproščati toksine. Zaradi tega ste lahko bolj nagnjeni k suhi koži, luskavici in gubam.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije