OSEBNA HIGIENA

Zdravniki pravijo, da si je treba vsak dan umiti le tri dele telesa

Danes se večina ljudi umiva veliko bolj intenzivno, kot je to za kožo in njeno delovanje in obnavljanje potrebno.
Fotografija: Umivanje celotnega telesa z milom lahko koži povzroči težave. FOTO: Sasha_suzi Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Umivanje celotnega telesa z milom lahko koži povzroči težave. FOTO: Sasha_suzi Getty Images/istockphoto

Vsakodnevno tuširanje, da ali ne? Kakšno vprašanje sploh to je? Pa vendar zdravniki opozarjajo, da se mogoče umivamo prepogosto.

Mnogi se tuširajo vsako jutro, da se zbudijo sveži in čisti za nov dan, drugi to raje storijo zvečer, da bi se po napornem dnevu končno sprostili in pripravili na spanje. V obeh primerih pride do vsakodnevnega kompletnega umivanja, tuširanja ali kopanja.

Presenetilo vas bo, če povemo, da mnogi strokovnjaki menijo, da vsakodnevno tuširanje ni priporočljivo. Na spletni strani outsideonline so se razpisali o tem. Trdijo, da se ni treba tuširati vsak dan, vseeno pa je treba redno umivati ​​tri pomembne dele telesa.

image_alt
Razlike med ljudmi, ki telovadijo in tistimi, ki ne

Vsakodnevno tuširanje ni nujno

Čeprav je logično, da vsakodnevno tuširanje pomaga naši koži, je resnica drugje. Tuširanje lahko kožo preveč izsuši, še posebej pri nekakovostnih milih in gelih za prhanje z visoko vrednostjo pH. Poleg tega bo pogosto tuširanje kožo osiromašijo esencialnih maščob, lipidov in bakterij, ki ji pomagajo, da ostane gladka, se upira vnetjem in krepi njeno zaščitno plast.

Kako pogosto naj se tuširamo?

Zaradi navedenih razlogov ne priporočajo vsakodnevnega tuširanja. Prepogosto pranje ni dobro niti za lase, saj jih preveč izsuši, če jih umivate s šamponom. Mnogi strokovnjaki priporočajo tuširanje vsak drugi dan, kar pomeni trikrat ali štirikrat na teden.

image_alt
Le osem odstotkov jih uresniči zadane zaobljube​

Kaj bi morale biti prioritete?

Umivanje celotnega telesa z milom lahko koži povzroči težave. Zdravniki svetujejo, da si dnevno umivate naslednje tri dele telesa, celotno telo pa le vsak drugi dan.

Prioritete so pazduhe, mednožje in stopala. Na teh delih telesa se nabira največ umazanije in vlage, zato lahko postanejo žarišče glivičnih okužb.

Seveda pa ne pozabite na redno umivanje rok pa tudi obraza, saj je to daleč najpomembnejše za vaše zdravje. In ne smemo pozabiti, da smo starši zgled otrokom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije