TELEFONSKI ODVISNIKI

Kako prekiniti našo odvisnost od telefona?

Odvisnost od telefona je eden najbolj splošnih fenomenov sodobne družbe.
Fotografija: Če je skušnjava žepnega računalnika preveč, je lahko rešitev mobilni telefon, ki lahko samo kliče in pošilja sporočila. FOTO: Arhiv Polet/Bullit
Odpri galerijo
Če je skušnjava žepnega računalnika preveč, je lahko rešitev mobilni telefon, ki lahko samo kliče in pošilja sporočila. FOTO: Arhiv Polet/Bullit

Otroci so se nehali igrati, kot bi se morali, najstniki nimajo časa za učenje, odrasli se oglašamo na telefon tudi med kosilom, med rekreacijo in celo med seksom. Telefon zazvoni pri maši in na pogrebu, sredi koncerta ali sredi svečane seje.

image_alt
Trinajstletno dekle skočilo s 27 metrov visokega mostu

Včasih še razpravljamo, kako s telefona spraviti otroke, ki se tega branijo kot hudič razpela pri izganjanju zlodeja iz telesa, v resnici pa smo najslabši vzor sami.

Starši, ki nimamo v zvezi s telefonom pospravljeno pri samem sebi, bomo težko rešili otroka pred odvisnostjo od telefona. Zasvojenost s telefonom je obsesivna uporaba pametnega telefona. Vedenjska odvisnost se pogosto imenuje nomofobija ali strah pred tem, da bi ostali brez mobilne naprave.

Nomofobija traja že skoraj tri desetletja. Se nam je življenje v zadnjih tridesetih letih z uporabo telefona zares izboljšalo?

No, to ve vsak sam. Morda le to, da je za koga naše nenehno poseganje v prostor drugih z govorjenjem tako moteče, kot je bilo nekdaj kajenje. Saj veste, telefoni drugih nas vedno motijo.

Manj časa na telefonu pomeni zmanjšan stres. To se morda ne zdi očitno, vendar vseeno ne podcenjujte pomena skrbi za svoje duševno zdravje in odmik od zaslonov vam lahko pomaga. Povečali boste svojo učinkovitost, izboljšali svoj urnik in kakovost spanja, lažje se boste skoncentrirali.

Če bi zdajle zapeli Nekega jutra, ko se zdani, v izvedbi Vlada Kreslina:

Prvi žarek že dviga se iz sna,

glej, nad vodo je svetloba vzšla!

Ko poslednjemu v temi poidejo moči,

novih stotero se sonca veseli.

Bi zjutraj vseeno pomislili, da si v življenju najbolj želite stresa, utrujenosti, neučinkovitosti, slabega spanja in raztresenosti? Saj veste, smo tisto, na kar se osredotočamo.

Pri Medicine.Net je ameriška zdravnica Melinda Ratini napisala, kako si je mogoče izboriti več časa brez telefona.

Koliko časa visite na telefonu?

Številne aplikacije vam lahko povedo, koliko časa preživite na telefonu in koliko časa ste v posamezni aplikaciji. Tudi, če se vam zdi, da niste preveč na telefonu, vas lahko ob rezultatu zmrazi, da napravo takoj odložite.

Izklopite opozorila

Telefon je lažje prezreti, če vsakih nekaj sekund ne zazvoni sporočilo, e-pošta ali družbena omrežja. Vsi bodo še vedno tam, na drugi strani, ne glede na to, kako dolgo boste čakali, da preverite svoj telefon, in morda se boste počutili bolje in bolj produktivno, če se ne boste takoj oglasili. Če si ne morete privoščiti, da bi zamudili nekaj stvari – recimo sporočilo zakonca ali otroka –, lahko nastavite telefon tako, da se bo odzval samo na določena besedilna sporočila.

image_alt
Je debelost res bolj pogosta pri ljudeh z nizkim socialno-ekonomskim položajem

Na telefon namestite pokrov

To je majhen opomnik, da izklopite del možganov, ki dela stvari brez razmišljanja. Če je gumica čez ekran preveč moteča, poskusite z ohranjevalnikom zaslona, ​​ki vas vpraša: »Ali res moraš na telefon?«. Morda vam bo prihranilo 45 minut nepremišljenega brskanja po slikah kmečkih hiš, preden se spomnite, da kmečke hiše v resnici ne marate.

Kupite navadno budilko

Ko zjutraj uporabite alarm na telefonu, da se zbudite, je večja verjetnost, da boste preverili e-pošto, sporočila in družbena omrežja. Budilka drži telefon stran od vaših rok vsaj še nekaj minut. Druge ideje vključujejo polnjenje čez noč v drugi sobi in nastavitev določenega časa za prvi ogled.

Telefonski maček

Nekateri strokovnjaki predlagajo, da tri dni zdržite brez telefona. V teoriji vam to lahko pomaga odpraviti slabe telefonske navade, in namesto tega poiskati nove, bolj zdrave stvari. Lahko si olajšate svojo pot nazaj do uporabe – recimo samo odgovarjati na klice in sporočila ob določenih urah – nato pa postopoma začnete dodajati druge stvari, če se odločite, da želite znova na staro pot.

Čas brez tehnologije

Če si ne morete predstavljati življenja brez telefona nekaj dni, si zastavite določena obdobja, ko v vašem gospodinjstvu ne bo telefona. To je lahko kakšno uro vsak večer pred večerjo ali vsako nedeljo popoldne. Pojdite na sprehod, igrajte karte ali družabno igro – vse, kar vam daje priložnost, da se pogovarjate in sodelujete drug z drugim.

Načrtujte zabavo brez povezave

Poskusite nekaj preprostega, kot je branje knjige ali odhod s psom v park. Ni treba objavljati slik o tem na družbenih omrežjih. Ljudje, ki niso čustveno stabilni, pogosteje objavljajo na družbenih omrežjih, da bi uravnavali svoja čustva in bili socialno sprejeti. Čustveno manj stabilni posamezniki doživljajo čustva intenzivneje in imajo težave pri samostojnem uravnavanju svojih čustev.

Namesto tega povabite nekaj prijateljev, da se srečajo z vami na kavi ali teku in se z njimi osebno srečajte. Povejte jim, da izklapljate telefon, in morda se bodo odločili narediti enako.

Območja brez telefona

Ni dobra ideja, da telefon vzamete v kopalnico, ali celo na stranišče. Predvsem zaradi osnovne higiene, pa tudi zato, ker je lahko dobro, da telefonu ne dovolite v določene dele svojega življenja. To lahko vključuje tudi sestanke, igranje z otroki in vožnjo v avtu. In to je zdrav in nevsiljiv način, da se navadite na kratek čas brez telefona.

image_alt
Obstajajo srečneži, ki lahko brez slabe vesti uživajo v sladkarijah. Kdo so?

Ne moti

Nekateri pametni telefoni imajo nastavitev, ki vam omogoča, da omejite funkcije ob določenem času.

Znebite se aplikacij

Telefonske igrice so zasnovane tako, da jih igrate vedno dlje. Najboljši način je, da jih na telefonu nimate.

Koristna orodja

Nekatere aplikacije lahko pomagajo omejiti čas, ki ga preživite na telefonu, tako da vam izključijo določene stvari v določenih urah dneva ali potem, ko ste zanje porabili določen čas. 

Upravljajte pričakovanja

Če želite preživeti manj časa na telefonu, vendar vas skrbi, da bodo ljudje mislili, da ste nesramni ali jezni na njih, če se ne boste hitro odzvali, jim preprosto povejte, da poskušate prekiniti obsesivno telefonsko navado in bo morda minilo nekaj časa, preden se jim boste oglasili.

Butast telefon je pameten

Če je skušnjava žepnega računalnika prevelika, je lahko rešitev mobilni telefon, ki lahko samo kliče in pošilja sporočila. Ne more prenašati aplikacij ali dostopati do interneta, pa še precej cenejši je. Morda vas ravno to lahko osvobodi odvisnosti in zapravljanja časa na telefonu.

To, da več časa preživimo na telefonu, kot s svojimi najbližjimi, pa je tako in tako nekaj arhaičnega.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije