TRENING Z LASTNIM TELESOM

Brez izgovorov: Vaje, za katere ne potrebujemo športnih rekvizitov

Zato, da delamo kakovostne vaje, nam ni treba vedno v fitnes center. Odlične vaje lahko delamo sami s svojim telesom. Kako?
Fotografija: V pripravljalnem delu vadbe se ogrejemo z aktivnostmi na mestu, mednje vključimo dinamične raztezne in krepilne gimnastične vaje. FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock
Odpri galerijo
V pripravljalnem delu vadbe se ogrejemo z aktivnostmi na mestu, mednje vključimo dinamične raztezne in krepilne gimnastične vaje. FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock

Ne, da smo varčni in si ne moremo kupiti kakega športnega rekvizita, ki ga nujno potrebujemo za telovadbo, gre bolj za to, ali se sploh da kakovostno vaditi brez vsega. 

image_alt
​V osnovi je telesna aktivnost za telo stres. In kaj je v tem zdravega?

Resnici na ljubo tovrstne, tako imenovane proste vaje, v športni praksi niso prav pogoste. Z malo domišljije si lahko pripravimo pestro, zanimivo in ustrezno intenzivno vadbo, v katero je vključena večina funkcionalnih gibov.

Nekoliko težje najdemo le primerne proste vaje za potiske in potege v vertikalni smeri; toliko večji poudarek pa lahko damo funkcionalnim gibom v predelu trupa (upogibi, iztegi, bočni upogibi in suki) in nog (iztegi in upogibi). Obvladovanje mase lastnega telesa naj bo osnova vadbe moči.

V pripravljalnem delu vadbe se ogrejemo z aktivnostmi na mestu, mednje vključimo dinamične raztezne in krepilne gimnastične vaje.

V glavnem delu izvedemo vaje moči, kjer poudarjamo dobro napet trup pri vsaki vaji ter ohranjanje naravnih krivin hrbtenice.

V sklepnem delu pa izvedemo statične raztezne vaje, da zagotovimo hitrejšo regeneracijo mišic.

Organizacija vadbe je prikazana na sliki. Pa še nekaj, ne bomo čisto brez pripomočkov, za večje udobje si bomo privoščili blazino.

Ogrevanje

Vaje za ogrevanje. FOTO: Polet 
Vaje za ogrevanje. FOTO: Polet 

Vaje za moč

Vaje za moč. FOTO: Polet 
Vaje za moč. FOTO: Polet 

Raztezanje

Vaje za raztezanje. FOTO: Polet 
Vaje za raztezanje. FOTO: Polet 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije