Tako bi morali jesti, da bi se po obroku počutili dobro

Nihanje krvnega sladkorja na vas vpliva bolj, kot mislite
Ko je govor o nihanju krvnega sladkorja, verjetno večina pomisli na diabetike, vendar pa je stabilna raven sladkorja v krvi ključna za vsakogar.
Znano je, da imajo velika nihanja krvnega sladkorja ogromen vpliv tudi na popolnoma zdrave ljudi. Vplivajo tako na raven naše energije in splošno počutje kot tudi na naše dolgoročno zdravje. Čezmerno nihanje krvnega sladkorja namreč povečuje tveganje za resnejše zdravstvene težave, kot so inzulinska rezistenca, sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, presnovni sindrom, kronična vnetja in hormonsko neravnovesje.
Kako krvni sladkor deluje na naš organizem?
Krvni sladkor oziroma glukoza je primarni vir energije za naše telo. Ko jemo, se raven glukoze v krvi dvigne, trebušna slinavka pa izloči inzulin – hormon, ki glukozi omogoči vstop v celice. Težava nastane, ko se raven sladkorja dvigne prehitro in previsoko, na primer po obroku, bogatem s sladkorjem ali ogljikovimi hidrati, ki se hitro absorbirajo. Temu hitremu dvigu potem sledi strm padec krvnega sladkorja, ki v telesu sproži omenjene simptome.

Majhne spremembe pri prehrani naredijo opazno razliko
Ste vedeli, da lahko raven krvnega sladkorja stabilizirate že s preprostimi spremembami v vsakodnevni prehrani? Pri tem je pomembno vedeti, kako določena živila vplivajo na naš krvni sladkor in kako jih lahko kombinirate za bolj stabilen odziv.
V vsak obrok vključite beljakovine in zdrave maščobe, saj pomagajo stabilizirati absorbcijo sladkorjev. Pomembno pa je tudi, da upoštevate vrstni red prehranjevanja: najprej zelenjava, nato beljakovine in maščobe ter na koncu ogljikovi hidrati.

Kaj jesti?
Če obroku, ki vsebuje sladkor in ogljikove hidrate, dodate beljakovine in zdrave maščobe, bo bolj uravnotežen, nihanje krvnega sladkorja pa posledično precej manjše. Vzemimo za primer kruh z marmelado. Takšen zajtrk povzroči hiter dvig in nato strm padec krvnega sladkorja, zaradi česar boste kmalu postali utrujeni, bolj boste hrepeneli po hrani in imeli slabšo koncentracijo. Če na kruh pred marmelado namažete maslo in na krožnik dodate še skuto z nekaj semeni, bo takšen obrok veliko bolj uravnotežen, zaradi česar bo nihanje krvnega sladkorja precej manjše, vi pa se boste počutili bolje.
Se težko odpoveste testeninam? Takšen obrok, obogaten z ogljikovimi hidrati, lahko uravnotežite tako, da pred njim pojeste skledo solate. Zelenjava pred ogljikovimi hidrati namreč upočasni absorpcijo sladkorjev in prepreči hiter padec krvnega sladkorja. Zato boste ostali siti dlje časa in počutili se boste bolje.
Z majhno spremembo pri vsakem obroku lahko naredite zelo veliko zase. Stabilen krvni sladkor vam vsak dan prinaša več energije, boljše razpoloženje, lažjo kontrolo telesne teže in splošno boljše počutje.
Članek je povzet po vsebini, ki jo je pripravila Pia Hrovat, dr. dent. med., specialistka stomatološke protetike in terapevtka medicinske hipnoze, ki uči paciente, kako življenjski slog vpliva na njihovo zdravje. Celotno vsebino lahko preberete tukaj.
Izvedite več o uravnoteženi prehrani v Več vem, bolje jem
Se vsakodnevno srečujete z dvomi glede prehranskih odločitev? Vas zanima, kako stabilizirati raven sladkorja v krvi? Izvedite več v programu »VEČ VEM, BOLJE JEM«, ki so ga v sodelovanju s priznanimi prehranskimi strokovnjaki ustvarili v Sparu Slovenija.
Sodelujte v nagradnem kvizu in osvojite privlačno nagrado!
Preverite svoje znanje o krvnem sladkorju v nagradnem kvizu in osvojite darilno kartico SPAR v vrednosti 40 EUR!

Naročnik oglasne vsebine je Spar Slovenija.