ALKOHOLNI MAČEK

Ste že kdaj slišali za »izšvicanje« alkohola?

Mrtev maček je lahko za športnika, lahko tudi ljubitelja živali, velik problem. Mit o vadbi kot zdravilu za mačka.
Fotografija: Sprehod na svežem zraku ali nekaj nežnega raztezanja je lahko dobro. FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock 
Odpri galerijo
Sprehod na svežem zraku ali nekaj nežnega raztezanja je lahko dobro. FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock 

Ste že kdaj slišali za »izšvicanje« alkohola? Torej, naloga je težka - želimo razkriti mit o vadbi kot zdravilu za mačka. Torej, da bi bili varno na poti ...

image_alt
To je 14 najbolj zdravih sladkih prigrizkov

Res je, da sta vadba in druženje po njej nekakšno ravnotežje in to pogosto pomeni, da zjutraj po nekoliko pijani noči končamo na skupinski vadbi ali v sobi z utežmi.

Obstaja mit, da je »potenje« najboljša stvar za mačka, pri čemer mnogi prisegajo na svoj jutranji tek ali celo visoko intenzivno intervalno vadbo.

Skočiti iz vinskega bara neposredno na tla telovadnice? Kako neumno ali dobro je to?

O mačku med vadbo

Ena glavnih težav pri mačku je dehidracija. Alkohol je diuretik, zaradi česar telo izgubi več vode, kot je sprejme.

Glede na to, da je telo vsaj 50-odstotno sestavljeno iz vode, moramo biti hidrirani, da se počutimo dobro. Dehidracija med vadbo pomeni slabo počutje. Ne samo, da je sama vadba težja, s potenjem nastane še večja izguba vode, kar poslabša dehidracijo.

Ljudje, ki imajo mačka, zelo pogosto trpijo tudi za vrtoglavico, glavoboli in slabostjo. Zaradi tega je lahko naprezanje pri vadbi zelo težko. Poleg tega, da lahko poslabša nekatere simptome, bo vadba v času mačka verjetno vadečega omejevala, da bi dali vse od sebe, in lahko tvega poškodbe.

Da bi bila intenzivna vadba trajnostna, potrebujete znatne zaloge energije in biti morate hidrirani, kar pa ne velja, če imate mačka.

image_alt
Ljudje z visokim pritiskom morajo vaditi manj

Nasprotno, ko smo mačkasti, smo fizično in duševno utrujeni in manj usklajeni kot običajno. Ljudje pogosto mislijo, da se lahko s potenjem znebijo mačka, a zadnja stvar, ki jo želite storiti, je, da telo potisnete do skrajnosti, ko je že tako nizkoenergijsko. 

Raziskave to podpirajo: študija iz leta 2020, objavljena v Journal of Clinical Medicine, je pokazala, da so udeleženci z mačkom doživeli znatno večjo izčrpanost, ko so opravljali telesno dejavnost na enaki ravni kot udeleženci brez mačka.

Pustimo ob strani, kdo je pri tej raziskavi bolj užival in kdaj ... tisti, ki so v dobro znanosti zastonj pili ali oni, ki niso ...

Čeprav se morda počutite slabše, ali tudi kaj škodi?

Na to temo ni veliko raziskav, vendar splošno mnenje je, da se telo zelo trudi, da bi se znebilo toksinov, ki se razgrajujejo v telesu. Intenzivno gibanje dodaja še en opravek na seznam opravkov v telesu in pomeni dodaten stres, ki ga telo verjetno ne bo dobro preneslo.

Poleg tega, ker vam že primanjkuje tekočine, izguba več tekočine s potenjem nikoli ni dobra ideja.

Ali lahko pomaga nežna vadba

Torej, potenje očitno ni pot naprej. Bolj nežna, rahla vadba pomaga ublažiti simptome. Sprehod na svežem zraku ali nekaj nežnega raztezanja je lahko dobro.

To je način treninga, ki je edini priporočljiv za tiste, ki trpijo zaradi mačka. Sprehod bi bil morda boljši od sedenja doma in poskusa omiliti simptome, saj gibanje omogoča, da se telo duševno in fizično ponovno poveže.

Ker je alkohol fizični stres za telo, je aktiviranje imunskega odziva in nežnost do telesa ključnega pomena za izboljšanje simptomov mačka.

Sicer pa vsi vemo, da je pot do uspeha dolga. Če imamo mačka, je še dan ali dva daljša, za počutje pa bi težko rekli, da je negovano, kot je sicer sijajno negovanje zdravega telesa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije