TO SO SIMPTOMI

Ste vedeli, da imajo tudi moški menopavzo in PMS?

Tukaj so simptomi in kako pojav prepoznati. En hormon je glavni krivec!
Fotografija: Pri moškem bi morali najprej upoštevati starost. Testosteron je prisoten vse življenje in ima velik vpliv na omenjene funkcije.  FOTO: Gorodenkoff/gettyimages
Odpri galerijo
Pri moškem bi morali najprej upoštevati starost. Testosteron je prisoten vse življenje in ima velik vpliv na omenjene funkcije.  FOTO: Gorodenkoff/gettyimages

Za moške in tudi ženske, ki si delijo partnersko in intimno življenje ter prostor, je koristno vedeti, da nekatere simptome povzroča hormonsko delovanje. Ti vplivajo na spremembe v vedenju moškega, pa tudi na splošno zdravje.

image_alt
Slovencem kronično primanjkuje teh dveh hranil

Moški, čeprav so »močnejšega spola«, se včasih ne obnašajo tako in to ni feministična trditev. Predvsem se nanaša na dojemanje lastne spolnosti, zdravja spolnega organa, mačizma kot imperativa podnebja in zapiranja vase, če kaj ne gre tako, kot bi moralo.

Kar zadeva potenco, je bilo tudi v znanstvenih krogih nekaj zmede. Teorije in teze se izmenjujejo, tako je do nedavnega veljalo, da je 80 odstotkov vzrokov za potenco psihološkega razloga.

V zadnjih 15 letih je medicina zelo napredovala pri preučevanju vzrokov impotence, zato se strokovna javnost vrača k organskim vzrokom kot dominantnim. V prvi vrsti mislimo na težave s cirkulacijo in spremembe v stenah krvnih žil. Menijo celo, da je težava s potenco lahko znak resnejših srčno-žilnih zapletov, torej bolezni srčno-žilnega sistema.

Moški nove generacije lažje sprejemajo problem

V vsakem primeru, tudi če obstaja težava s potenco, je pomembno, da moški premaga predsodke, strahove ali karkoli že ima s tem težave. Da pridejo na pregled in poiščejo pomoč za težavo, saj se jo da rešiti. Zdaj je delo s pacienti neprimerljivo lažje kot pred desetletjem in več. Strokovnjakov je bilo malo, zavest pa ni bila na današnji ravni. Dejstvo pa je, da nove generacije lažje podirajo nekatere ovire in so prevzele stališče, da je ta težava popolnoma enaka vsaki drugi zdravstveni težavi.

image_alt
Hrana, ki nam pomaga na pokopališče

Tudi moški imajo svojo menopavzo in svojo hormonsko igro

Ne glede na to, v katero smer moškega reproduktivnega zdravja gremo, nas čaka tabu, nekaj intrigantnega in o čemer niti približno ne vemo, kaj je potrebno. Tako večina, ne samo moških, ampak tudi žensk, ne ve, da obstaja andropavza, enaka ženski menopavzi. 

Obstajajo podobnosti, a tudi pomembne razlike. Vsak moški, starejši od 25 let, gre v nekakšen hormonski upad, ker se mu raven testosterona naravno zniža. V moškem telesu je raven testosterona najvišja od 18. do 23. leta starosti. Potem se raven testosterona samo še niža.

Pomembno je vedeti, da ta hormon ni pomemben samo za spolno funkcijo, željo, trdnost erekcije, ampak tudi na primer za gostoto kosti in vrsto drugih telesnih funkcij. Moški s pomanjkanjem testosterona imajo na primer manj mišične mase, so slabše razpoloženi, kakovost njihovega spanca ni zadovoljiva. Zaradi tega so lahko utrujeni, nerazpoloženi, depresivni, odločitve, ki jih sprejemajo v zasebnem in poslovnem življenju, pa so zelo odvisne od ravni testosterona, to je znanstveno dokazano.

image_alt
Superhrana, ki naj postane nepogrešljiva tudi v vašem hladilniku

Ali obstaja moški PMS in zakaj moški upravičeno iščejo razumevanje?

Medicina ni prepoznala obstoja predmenstrualnega sindroma kot zdravstvene težave, zato je tukaj nekaj, pri čemer si moški in ženske delijo podobno stisko. Namreč, ne moški ne ženske ne vedo skoraj nič o zdravstvenih vidikih »moškega PMS« – IMS (irritant male syndrome). 

Za moške in tudi za ženske, ki z njimi delijo partnersko in intimno življenje ter prostor, je koristno vedeti, da nekateri simptomi, ki so posledica hormonskega delovanja, močno vplivajo na spremembe v vedenju moškega. Od moških se nekako že privzeto pričakuje, da bomo razumeli ženske, ko so v obdobju PMS. S tem smo se sprijaznili, ker je to splošno znan pojem in se kanalizira, kakor kdo zmore.

image_alt
Bo Ivo Boscarol z denarjem prišel naproti reševalcem

Pri testosteronu ne gre le za seks, ima velik vpliv na zdravje moških

Pri moškem bi morali najprej upoštevati starost. Testosteron je prisoten vse življenje in ima velik vpliv na omenjene funkcije. Odvisno pa je tudi od nekaterih drugih dejavnikov: teže, življenjskega stila, presnove sladkorja in maščob. Bolj kot je oseba debela in več kot je maščobnega tkiva v telesu, nižja je raven testosterona. Če se ne uredi pravočasno, so težave težje rešljive. Zato je eno pomembnejših sporočil, da morajo moški s prekomerno telesno težo in težave z uravnavanjem ravni glukoze v krvi preveriti svoj testosteron. Težave s srcem in visok krvni tlak so prav tako lahko povezani z nizkim testosteronom, vzročna povezava pa je bila dokazana s holesterolom.

Kako se raven testosterona vrne v normalno stanje

Ni vsaka telesna aktivnost primerna za ponovno vzpostavitev ravni testosterona, zato je ob rezultatih potreben tudi posvet s strokovnjakom. Za zvišanje ravni testosterona je potrebno dovolj spanja, pomanjkanje tega hormona pa povzroči težave s spanjem in nastane nekakšen začaran krog. Vplivajo tudi duševne in fizične obremenitve, prehrana in kajenje.

image_alt
Sedem bolečin, ki jih nikoli ne smete prezreti

Moški, redno obiskovanje urologa ni sramota, ampak najboljša preventiva

Preventivni pregledi imajo svoj namen. Že po 45. letu bi morali moški enkrat letno k urologu, tudi če nimajo težav.

Ko se pojavijo simptomi, je treba pogosteje. So tudi vestni moški, čeprav so v manjšini. Največkrat se, kot je v navadi, počaka, da se »bolečina« pojavi, potem pa se gre k urologu. Želimo poudariti, da ko gre za urologijo, zlasti pri moških, ne smete čakati, da se pojavijo simptomi.

Ko se pojavijo simptomi, je pogosto že prepozno

Urološke okužbe so nekaj, zaradi česar se ljudje takoj obrnejo na zdravnika. Simptomi so neprijetni, ljudje se prestrašijo, zato so pogosto uriniranje, bolečine pri uriniranju, pojav krvi v urinu, znaki, zaradi katerih bolniki gredo k zdravniku.

Veliko je resnejših bolezni, ki potekajo asimptomatsko, na primer rak prostate. Ko se v tem primeru simptomi začnejo, je običajno bolezen že napredovala. Zato se preventivno posvetujte z urologom, izkušen strokovnjak pa bo določil diagnostične metode in morebitne načine zdravljenja težave glede na konkretno situacijo, pri čemer je edini cilj čim večji interes pacienta.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije