HOLESTEROL

Razkrivamo, ali je slanina res tako nezdrava

Ali lahko jemo slanino za zajtrk ali večerjo? Bomo zaradi nje dobili holesterol?
Fotografija: Hotelska slanina. FOTO: Bakal Oste
Odpri galerijo
Hotelska slanina. FOTO: Bakal Oste

Slovenci imamo radi slanino in tradicija vključuje jedi s svinjsko maščobo. Kako zdrava pa je slanina in kako vpliva na naše zdravje?

image_alt
Če hočete shujšati, je čas po vadbi prav tako pomemben, kot vadba sama

Eden od razlogov, zakaj je slanina tako nezdrava, je sol. Pred sušenjem je treba slanino za 7 dni potopiti v sol, nato jo dimiti. Slanina, ki jo kupimo v trgovini, ni tako kakovostna kot slanina, ki jo bo morda sušil dedek, zato teh izdelkov niti ni mogoče primerjati.

Če sami sušite slanino, potem boste verjetno pozorni na to, da gre za najbolj kakovostno sušeno in predelano meso po vseh zdravstvenih standardih.

Še en problematičen element slanine za mnoge je maščoba. Slanina je sestavljena iz približno 50 odstotkov nenasičenih maščob. To je ista maščobna kislina, ki jo najdemo v olivnem olju, zato se na splošno šteje za zdravo za srce.

Če zavržemo maščobo in sol, imamo še vedno holesterol. Znanstveniki zdaj pravijo, da holesterol iz slanine predstavlja zelo majhen odstotek holesterola v krvi.

Čeprav lahko visok vnos nasičenih maščob poveča nekatere dejavnike tveganja za bolezni srca, študije niso odkrile nobene dosledne povezave med vnosom nasičenih maščob in boleznimi srca.

image_alt
Kakšna je razlika med navadnim in organskim jajcem

Svinjina je bogata s številnimi hranili, vključno z beljakovinami in številnimi vitamini. Enako velja za slanino. Vendar je vse odvisno od količine. Slanina bo za vas zdrava, če jo boste uživali v omejenih količinah. Skrivnost je v ravnotežju.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije