NEJC

Na današnji dan pred 40 leti je umrl Nejc Zaplotnik

Nejc Zaplotnik, karizmatični alpinist, je v snežnem plazu pod osemtisočakom Manaslu umrl na današnji dan pred 40 leti.
Fotografija: Nejc Zaplotnik FOTO: Tone Perčič 
Odpri galerijo
Nejc Zaplotnik FOTO: Tone Perčič 

Le nekaj dni pred smrtjo, 15. aprila, je praznoval 31. rojstni dan. Čeprav se je njegova pot iztekla, njegova literarna Pot živi naprej.

image_alt
Rojeni med letoma 1950 in 1980 - tole morate obvezno prebrati

Nejc Zaplotnik je bil eden od najboljših alpinistov svoje dobe. Čeprav od njegove smrti danes mineva že 40 let, njegovo ime poznajo tudi mlajše generacije.

Razlog je, prej kot ne, njegova knjiga Pot, ki jo berejo ... predvsem moški, je nekoč izjavila njegova soproga Mojca, s katero se je poročil pri komaj 19 letih. Da, 19 letih. Mojca pa je bila dve leti mlajša. Rodili so se jima trije sinovi. Nejc iz Rupe pri Kranju je pač živel drugače od drugih, tudi drugače od ostalih alpinistov: »Nejc Zaplotnik je bil karizmatičen alpinističen hipi in zaljubljenec v gore,« ga je opisal hrvaški alpinist Stipe Božić.

»Vsi so vedno govorili, da so vsa dekleta zaljubljena vanj, vsi fantje pa berejo njegovo knjigo zato, da bi ugotovili, zakaj,« je še razkrila Mojca. Bil je nekonfliktna osebnost in kot je v dokumentarnem filmu z naslovom Manaslu – Konec življenja Nejca Zaplotnika povedal Ang Phurba, vodja šerp na Manaslu, zelo prijazen do domačinov in tudi zato zelo cenjen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije