KRVNI TLAK

Ljudje z visokim pritiskom morajo vaditi manj

Zgodi se, če si mlad ali star in ne glede na to, kje si. Višji kot je vaš krvni tlak v mirovanju, višje so številke, ko začnete govoriti, kaj šele med tekom.
Fotografija: Preprostejše, počasnejše aktivnosti imajo boljši pozitiven učinek kot intenzivne, močnejše vaje. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Preprostejše, počasnejše aktivnosti imajo boljši pozitiven učinek kot intenzivne, močnejše vaje. FOTO: Gettyimages

Tek in druge telesne aktivnosti med vadbo povzročajo občutno zvišanje krvnega tlaka, ki se po vadbi postopoma vrne v prvotno stanje.

image_alt
Vsi, ki trpite zaradi migrenskih glavobolov, tole morate vedeti

Če ste že kdaj tekli na tekalni stezi, ali poganjali sobno kolo pri obremenitvenem testu, boste vedeli, da se spreminja tudi tlak, srčni - sistolični, tako da imate na primer pri obremenitvi 100w lahko sistolični tlak 200 mmHg, vendar je to redek pojav in vse, kar je nad 220 mmHg, je nesprejemljivo visoko in zahteva zdravniško pomoč.

Med hojo in tekom mora pri zdravih ljudeh diastolični arterijski tlak ostati enak ali se znižati, zaradi boljšega pretoka krvi skozi celoten sistem.

Preprečevanje hipertenzije

Preprečevanje hipertenzije je odvisno od trenutnega krvnega tlaka, sprememb na organih, npr. mrežnice, ledvice, srce, potem še tveganje za bolezni srca in ožilja.

Preden se česarkoli lotimo, je treba opraviti meritev tlaka, preventivni ukrepi pa so naslednji:

Telesne aktivnosti, kot so hoja, tek, aerobne vaje, so prvi korak v preprečevanju blage ali zmerne hipertenzije. Preprostejše, počasnejše aktivnosti imajo boljši pozitiven učinek kot intenzivne, močnejše vaje. Nekateri dosežejo želeni učinek zgolj s telesno dejavnostjo, pri tistih z močnejšo obliko hipertenzije pa so še vedno potrebna zdravila.

image_alt
Če je vadba za vas prava muka, potem morate tole prebrati

Zmanjšanje vnosa sladkorja in soli. Sol poleg tega, da nase veže vodo v telesu, tudi zvišuje krvni tlak, zato izogibanje soli vpliva na znižanje krvnega tlaka, a le pri približno tretjini populacije.

Sprememba prehrane, pri kateri naj bo poudarek na hrani, ki temelji na zelenjavi in ​​sadju ter mlečnih izdelkih z zmanjšano vsebnostjo maščob, hkrati pa povečajte vnos kalcija in kalija, ki zmanjšujeta vpliv soli.

Opustitev alkohola in kajenja. Tobak in alkoholne pijače takoj po zaužitju vedno povišajo sistolični tlak, abstinenca pa preprečuje tudi stranske učinke hipertenzije.

Izogibanje stresu, uporaba različnih sprostitvenih tehnik, meditacija, preprosta ureditev prostora, izogibanje hrupu in pretemnim ali presvetlim prostorom.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije