GLASNE OKONČINE

Vam kolena pokajo in škripajo? To so lahko prvi znaki hujše bolezni

Starejši ljudje, pa tudi mlajši, ki jim ob počepih poka v kolenih, kolenskih sklepih ali okoli njih, imajo večjo verjetnost za razvoj osteoartritisa kot tisti, ki teh simptomov nimajo.
Fotografija: Bolezen lahko vpliva na hojo, vzpenjanje po stopnicah, vstopanje v avto ... FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock 
Odpri galerijo
Bolezen lahko vpliva na hojo, vzpenjanje po stopnicah, vstopanje v avto ... FOTO: Arhiv Polet/Shutterstock 

Pokanje ali škripanje v kolenih nakazuje, da se v telesu razvijajo kronični simptomi in da se morate pravočasno odzvati. Ti simptomi se običajno pojavijo pri starejših ljudeh. Ni pa nujno. Večina pomisli, da gre za osteoporozo.

image_alt
Hitrejša hoja je odlična zamenjava za tek

Osteoartritis je degenerativna bolezen sklepov in je pravzaprav najpogostejša vrsta artritisa. V večini primerov prizadene roke, noge, kolena in boke. Do razvoja te zdravstvene težave pride, ko je hrustanec med sklepi obrabljen. Pri poškodbi hrustanca pride kost v stik z drugo kostjo in takrat čutimo hudo bolečino, sklep pa otrdi.

To stanje spremljajo tudi drugi simptomi:

- otekanje,
- oslabljena ali popolna negibljivost sklepov,
- toplota v sklepu,
- deformacija,
- nastajanje zatrdlin v kolenih.

image_alt
Če je vadba za vas prava muka, potem morate tole prebrati

10 odstotkov tistih, ki so rekli, da so njihova kolena »vedno glasna«, je v enem letu razvilo simptome artritisa kolena, v nasprotju s 4,5 odstotka ljudi, ki so rekli, da njihova kolena nikoli ne škripajo.

Toda zgodnje odkrivanje pomaga preprečiti napredovanje artritisa. Pogosto se postopno poslabša, kar lahko upočasnite z vzdrževanjem zdrave telesne teže, z vadbo in pravilno prehrano.

Skrbite za svoje sklepe, saj občutijo vsak odvečni kilogram

Izguba teže je ključna za zmanjšanje tveganja za bolečine v kolenskem sklepu, saj odvečni kilogrami pritiskajo na kolenski hrustanec.

Bolezen lahko vpliva na hojo, vzpenjanje po stopnicah, vstopanje v avto ... Pri zdravljenju je pomembno upoštevati telesno težo in temu primerno določiti dejavnosti, ki ne povzročajo bolečin. 

Priporočljive so aktivnosti, kot so hoja, vožnja s sobnim ali navadnim kolesom, plavanje in uravnavanje telesne teže, vendar ne pretiravajte s fizičnimi aktivnostmi, ki presegajo vaše meje.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije