Kako prebava odloča o tvojem zdravju in razpoloženju

Od prvega grižljaja hrane do zadnjega koraka prebave v našem črevesju se v telesu odvija kompleksen in neverjetno natančen proces. Prebava ni le vprašanje presnove, je temelj splošnega zdravja, odpornosti in celo razpoloženja.
Prebava je več kot samo razgradnja hrane
Naša prebavila so nekakšen notranji laboratorij, v katerem se iz hrane sproščajo življenjsko pomembne snovi: vitamini, minerali, aminokisline, maščobe in ogljikovi hidrati. Če sistem deluje, o tem skoraj ne razmišljamo. Ko pa nas začne napenjati, zvijati, tiščati, ali »ustavi promet«, hitro ugotovimo, kako pomembno vlogo ima dobro delujoča prebava.
Črevesje in možgani so več kot zgolj intuicija
V zadnjih letih je znanstvena skupnost potrdila nekaj, kar smo intuitivno vedeli že dolgo: stanje v črevesju neposredno vpliva na možgane. Po črevesno-možganski osi potekajo stalne komunikacije, čustveni stres lahko povzroči krče v trebuhu, disbioza v črevesju pa sproži anksioznost ali depresivna razpoloženja.
Dejstvo: Več kot 90 odstotkov serotonina, hormona sreče, nastaja prav v črevesju!
Mikrobiom je nevidna vojska v našem trebuhu
Vsak posameznik ima unikaten črevesni mikrobiom, ki vsebuje trilijone bakterij. Te nam pomagajo prebavljati hrano, ščitijo pred okužbami, podpirajo imunski sistem in celo vplivajo na telesno težo. Neravnovesje v mikrobiomu (disbioza) se pogosto kaže kot:
- kronična napihnjenost,
- pogoste driske ali zaprtja,
- slabša odpornost,
- občutek utrujenosti,
- vnetna stanja.
Za podporo ravnovesju črevesne flore je priporočljivo uživanje fermentirane hrane (kefir, jogurt, kislo zelje, kimči, kombuča) in po potrebi tudi kakovostnih probiotikov.
Ključni nasveti za zdravo prebavo. Jejmo počasi in zavestno
Hiter tempo življenja nas sili v prehranjevanje na poti ali pred zasloni. Zavestno hranjenje pomeni, da si za obrok vzamemo čas, sedemo za mizo, hrano dobro prežvečimo in se ne prenajedamo. Tako zmanjšamo vnos zraka in pomagamo encimom, da začnejo delovati že v ustih.
Prehrana bogata z vlakninami
Vlaknine (iz sadja, zelenjave, polnozrnatih izdelkov in stročnic) izboljšajo črevesno gibljivost, preprečujejo zaprtje, uravnavajo krvni sladkor in znižujejo holesterol. Pomembno: vlaknine vnašajmo postopoma in pijmo dovolj tekočine!
Prepoznajmo intoleranco ali alergijo na hrano
Pogoste prebavne težave lahko sprožajo tudi posamezna živila (laktoza, gluten, fruktoza). Pri sumih je priporočljivo izvajati izločitveno dieto pod nadzorom strokovnjaka.
Dovolj tekočine
Eden glavnih vzrokov za zaprtje je nezadosten vnos vode. Priporočilo: 1,5 do 2 litra dnevno, več pri večji telesni aktivnosti ali poleti.
Redna telesna aktivnost
Gibanje spodbuja peristaltiko in preprečuje zastoj v črevesju. Že 30 minut hoje dnevno lahko naredi razliko.
Poskrbimo za kakovosten spanec
Regeneracija črevesne sluznice in mikrobioma poteka ponoči. Spanje ob istih urah in večerja vsaj 2 uri pred spanjem sta pomembna koraka za zdravo prebavo.
Obvladujmo stres
Kronični stres dokazano upočasnjuje prebavo in ruši ravnovesje mikrobioma. Tehnike, kot so meditacija, dihalne vaje, narava ali joga, imajo pomemben vpliv tudi na naše črevesje.
Kdaj obiskati zdravnika?
Če se težave ne izboljšajo kljub spremembam prehrane in načina življenja, ali če opazimo:
- kri v blatu,
- hude in nenadne bolečine v trebuhu,
- izgubo telesne teže brez razloga,
- dolgotrajno zaprtje ali drisko,
- je nujen obisk zdravnika. Vzrok je lahko resnejše narave.
Urejena prebava je boljše življenje
Dobra prebava ni samoumevna. Je rezultat zdravega načina življenja, prehrane, gibanja in skrbi zase. Urejena prebava pomeni več energije, boljše razpoloženje, močnejši imunski sistem in splošno višjo kakovost življenja.