HRANA

Če se takole prehranjujete, morate takoj nehati

Po enem vrčku piva se posamezniku takoj poveča apetit, alkohol pa istočasno bolj zamegli našo presojo in nagrada (kar vrček piva po težki vadbi je) se spremeni v pregrešni večer.
Fotografija: Nezdrava prehrana je kriva za mnoge pogoste težave. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Nezdrava prehrana je kriva za mnoge pogoste težave. FOTO: Getty Images/istockphoto

Prehrana je naša vsakdanja tema. Dobra je za vse, za zdravje, za bolezen, in če nimamo druge teme in smo vreme že obdelali, se začnemo pogovarjati o (pre)hrani. V te pogovore pogosto vmešamo še kilograme in potem se lahko pogovarjamo ure in ure. Celo s popolnim neznancem.

image_alt
Zgrozili se boste, ko boste zvedeli, kaj vse povzroča raka

Še več. Za nekatere je tema o prehrani resna. Zelo. Ker nimajo dovolj denarja za preživetje. Na drugi strani pa se včasih človek vpraša, kam je šla pamet. Prehrana je za nekatere tako pomembna stvar, da o njej že skoraj sanjajo, ne da jim miru, in tudi če niso »prehranski profesionalci« velik ali pretežen del svojega časa porabijo za (pre)hrano.

Zato se vedno bolj pogosto pojavljajo napake ali navade, ki jih moramo v želji po zdravem življenju in oblikovanem telesu takoj opustiti.

Prepogosto pitje alkohola

Pitje alkohola ima pogosto učinek domine. Po enem vrčku piva se posamezniku takoj poveča apetit, alkohol pa istočasno bolj zamegli našo presojo in nagrada (kar vrček piva po težki vadbi je) se spremeni v pregrešni večer. Dodatne kalorije nabarmo z mešanjem alkohola in sladkih pijač, predvsem s koktejli jih zaužijemo ogromno. Veliko ljudi se sploh ne zaveda, koliko alkohola dejansko popijejo, dokler si ne začnejo pisati prehranskega dnevnika, ko si vanj zapišejo prav vsak grižljaj in požirek.

Prehranska dopolnila

Dietne tablice, sladice, zvarki in podobno nas ne nasitijo in pustijo občutek praznine v naših krulečih želodcih. Zato pogosto posežemo še po drugi hrani in tako vase vnesemo še več energije, ki je ne bomo pokurili. Pripravite si uravnotežen obrok, počutili se boste precej bolje.

image_alt
Kako obvladati jezo, če nas že prometni zastoj zelo jezi

Prenajedanje z zdravo prehrano

Ko presedlamo iz nezdravih obrokov na zdrave, si je treba zapomniti, da mora biti tudi zdrav obrok uravnotežen in telesu dati potrebno energijo za vsakdanje izzive. Tudi zelenjave, sadja, avokado in super hrane se lahko prenajemo. Sicer gre za zdrava živila, a če je porcija prevelika, izničimo naš trud in skušamo s količino hrane izboljšati naše počutje. A zdrava hrana je polna energijske vrednosti, vlaknin in vitaminov, tako da s seboj prinaša tudi prepotrebno telovadbo, da telo to energijo porabi.

Pogosto z zdravo hrano ne pridemo nikamor, vedno je potreben tudi aktiven življenjski slog. Primer: porcija sadja mora biti v velikosti teniške žogice, prosene kaše mora biti pol manj, če v jutranje obroke dodajate mandlje, oreščke in podobno, mora biti obrok še manjši.

Preskakovanje obrokov

Jejte petkrat na dan. Ko ste brez hrane daljše časovno obdobje, se v vašem telesu zgodita dve stvari. Prvič, verjetno boste ob vadbi izgubili manj kalorij, saj tako telo kompenzira zaradi manjšega vnosa energije, pa čeprav jo potrebujete. Drugič, povečali boste možnosti, da se boste vrgli na hrano v večernih ali nočnih urah, takrat ko niste aktivni, to pa pomeni, da takrat telo ne bo topilo maščob in kurilo kalorij. Z drugimi besedami, timing je zelo pomemben. Večje obroke zaužijte pred aktivnostjo, manjše, ko počivate in nikoli, ampak res nikoli, svojega telesa ne pustite brez hrane več kot pet ur.

Štetje kalorij

Kvaliteta hrane in kdaj jo zaužijemo sta torej najbolj pomembna dejavnika, ko želimo izgubiti nekaj kilogramov. Osebni trenerji pogosto pričajo o tem, kako so njihove stranke raztresene ob štetju kalorij in da jim to jemlje motivacijo ter užitke ob vadbi. Predvsem ženske so podvržene štetju kalorij, kar je zagotovo stresno početje. Stres poviša izločanje kortizola, hormona, ki je znan po tem, da poveča apetit, to pa vodi v nočne obiske hladilnika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije