ZDRAVA RUTINA

Če hočete shujšati, je čas po vadbi prav tako pomemben, kot vadba sama

Po vsej verjetnosti je vaša prva misel po vadbi počitek. Na poti domov si že predstavljate, kako udoben fotelj vas čaka doma, na televiziji pa ravno vaša najljubša serija.
Fotografija: Regeneracija in počitek sta tako pomembna kot vadba. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Regeneracija in počitek sta tako pomembna kot vadba. FOTO: Getty Images/istockphoto

Zdrava rutina po vadbi je ključnega pomena za dobro pripravljenost in zdravje. Če želite izgubiti nekaj kilogramov, pa so vaša dejanja po vadbi celo tako pomembna kot vadba sama.

image_alt
Nasveti, kako sprehode spremenimo v hitrejšo hojo

Prehrana po vadbi

Po čem sežete po vadbi je pomembno v želji ohranjanja močnega in zdravega telesa. Zato morate vedeti, kaj jesti po opravljeni fizični aktivnosti. Večina nutricionistov, v želji po nadomeščanju izgubljenih hranil med vadbo, priporoča uravnotežen vnos ogljikovih hidratov in beljakovin, ki nam obenem pomagajo pri regeneraciji telesa.

Veliko nas je, ki imamo po opravljeni vadbi izgovor, da se lahko pregrešimo s hrano. Če želite shujšati, lahko le ena napaka v prehrani izniči vse, kar ste naredili v urah potenja v telovadnici. Če je vaš cilj shujšati, potem se morate držati svojega jedilnika in tudi po vadbi jesti, kot da niste sploh vadili.

Raztegnite se

Če ste med bolj prisebnimi aktivneži, potem vsako vadbo zaključite z razteznimi vajami. A nekateri žal nimamo toliko soli v glavi, da bi raztegnili svoje mišice, ko smo še vroči, ampak pustimo telesu, da to naredi sam, naslednji dan pa se pošiljamo v kraje, kjer sonce ne posveti najbolj pogosto. »Saj bosta prha in pivo dovolj,« si pravimo. 

Raztezne vaje so pomembne za ohranjevanje zdravih sklepov in mišic, obenem pa tako preprečujemo poškodbe. Pa še blagodejno vplivajo na našo raven stresa in spanec.

image_alt
Kakšna je razlika med navadnim in organskim jajcem

Počitek

To je napaka, ki jo največkrat zagrešimo. Takoj po končanem treningu se zleknemo v naslanjač ali uležemo v posteljo in mirujemo. Regeneracija in počitek sta tako pomembna kot vadba. A po vadbi ni takoj čas za lenarjenje, ostati morate v blagem gibanju. Naši sklepi bodo hvaležni in sčasoma bodo postali bolj trdni in mobilni, obenem pa lahko s t.i. metodo NEAT, tudi po vadbi še kurite kalorije, če se odločite za kratek sprehod.

Kako ostati aktiven po vadbi? En način je, da se za to oblečete. Oblačila, ki si jih izberemo zjutraj, močno vplivajo na količino naše aktivnosti čez dan.

Načrtujte

Pišite, tipkajte, govorite … načrtujte. Po končani vadbi takoj v koledarček zapišite datum vaše naslednje vadbe, predvsem zato, da si obveznosti načrtujete okoli aktivnosti in ne obratno.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije