ROGLA

21 stvari, ki jih niste vedeli o Primožu Rogliču

Vsi veste, da je bil smučar skalalec, malokdo pa ve, da ...
Fotografija: Primož Roglič z Zlatim znakom Republike Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Primož Roglič z Zlatim znakom Republike Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik

Primož Roglič danes štarta na 106. dirki po Italiji. Vsi športni mediji poročajo o njem kot o favoritu številka ena za današnjo zmago v prvi etapi in tudi za zmago v skupnem seštevku po 21. etapah.

O njem mediji pišejo vse mogoče, največ pa o tem, da gre za bivšega smučarja skakalca.

image_alt
Umrl je eden najboljših slovenskih kolesarjev vseh časov

Na spletni strani cyclingweekly.com so njegove zanimivosti strnili v 21 točkah. Nekatere smo popravili ali dopolnili tudi sami.

Vsi pa smo enotnega mnenja, da je Roglič trenutno eno največjih imen moškega pelotona World Toura, saj ima med drugim kar 17 etapnih zmag na vseh treh Grand Tourih.

Roglič je v svoji izjemno uspešni karieri zmagal na številnih etapnih dirkah, med drugim na Tirreno-Adriatico, Pariz-Nica in Volta a Catalunya. Na zadnjih olimpijskih igrah v Tokiu je Roglič osvojil zlato tudi v moški posamični vožnji na čas. Letos cilja na skupno zmago na Giru d'Italia.

1. Preden se je vpisal na Fakulteto za organizacijske vede, je obiskoval Gimnazijo Franceta Prešerna v Kranju. Fakultete ni (še) dokončal.

2. Ste vedeli, da je bil Roglič pred začetkom svoje kolesarske kariere profesionalni smučarski skakalec? Seveda ste! Toda ali ste vedeli, da je bil leta 2007 mladinski svetovni ekipni prvak?

3. V redu, torej ste morda vedeli tudi to? Ima tudi dve zmagi v celinskem pokalu, drugo najvišjo raven smučarskih skokov, njegova najboljša daljava doslej pa je bila 185 metrov na tekmi v Planici.

4. Roglič je leta 2007 med smučarskimi skoki doživel hudo nesrečo, štiri leta kasneje pa se je dokončno upokojil.

5. Pred tem je smučal na Višarjih, prizorišču gorskega kronometra v tretjem tednu Gira 2023.

6. Roglič je s profesionalnim kolesarstvom začel precej pozno, šele leta 2013 je postal profesionalec pri Adrii Mobil pri 23 letih.

7. Njegova prva profesionalna zmaga kot kolesar je prišla leta 2014 na dirki po Azerbajdžanu.

8. Eden njegovih prvih trenerjev je bil nekdanji slovenski profesionalni kolesar Andrej Hauptman.

9. Leta 2017 je Roglič kot prvi Slovenec zmagal na etapi dirke po Franciji.

10. Dve leti kasneje je postavil še en rekord in postal prvi Slovenec, ki je zmagal na eni izmed kolesarskih dirk Grand Tour, ko je osvojil svojo prvo zmago na dirki po Španiji.

11. Bil je tudi prvi Slovenec, ki je oblekel rumeno majico vodilnega na dirki Toura.

12. V zadnjih letih je stalni gost na zmagovalnih stopničkah. Vedno v telemarku skoči na zmagovalno, najvišjo stopničko. S tem se pokloni svoji prvi športni ljubezni - smučarskim skokom. 

13. Leta 2016 je  zmagal na deveti etapi Gira, kronometru, na svojem rezervnem kolesu. Njegovo glavno, prvo kolo za kronometer takrat ni izpolnjevalo zahtev UCI.

14. Na isti deveti etapi Gira se je bil prisiljen zanašati na instinkt, potem ko mu ni uspelo hitro pritrditi kolesarskega računalnika na rezervno kolo.

15. Ima svojo dobrodelno fundacijo, fundacijo Primoža Rogliča, ki se ukvarja z različnimi projekti, povezanimi s kolesarstvom.

16. Fundacija je zagotovila nujno pomoč mladim ukrajinskim kolesarjem, ki so zaradi ruske invazije morali zapustiti svojo domovino.

17. Roglič je postal razvpit po tem, da je ukradel zmage drugim kolesarjem pred nosom, prav v zadnjem trenutku na ciljni črti. Posledično je poteza postala znana kot »roglifikacija«.

18. Roglič in njegova žena sta se januarja razveselila drugega otroka. Par že ima sina Leva Rogliča.

19. Jumbo-Visma trenutno sponzorira Cervélo, trenutni trikratni prvak Vuelte pa vozi Cervélo R5 velikosti 51.

20. Je ljubitelj košarke in spremlja ekipo Chicago Bulls.

21. Po hudi nesreči na Vuelti 2022 je Roglič za incident javno okrivil Freda Wrighta.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije