ODPRTA KUHINJA

Borovničev zavitek s skuto in kislo smetano, ki ga boste radi pekli

Gozdne borovnice so se obarvale, zato je čas, da si ponovno privoščimo najbolj dišeč in sočen borovničev zavitek.
Fotografija: Zunaj hrustljav, znotraj pa izredno sočen in dišeč zavitek FOTO: Mateja Delakorda
Odpri galerijo
Zunaj hrustljav, znotraj pa izredno sočen in dišeč zavitek FOTO: Mateja Delakorda

Vlečeno testo

  • 500 g moke (TIP 400 ali TIP 500 ali namenska moka za vlečeno testo)
  • 8 žlic olja
  • 1 jajce
  • 200 ml mlačne vode
  • žlička soli

Borovničev nadev

  • 1,2 kg gozdnih borovnic
  • žlica sladkorja
  • sok 1 limone
  • 70 g drobtin
  • 100 g masla
  • 1 kg skute
  • lonček kisle smetane
  • jajce
  • 1–2 žlici pšeničnega zdroba (po potrebi)
  • 2–3 žlice sladkorja
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • lupinica 2 limon

Priprava

  1. Najprej naredimo vlečeno testo: moko stresemo v posodo kuhinjskega robota in dodamo vse druge sestavine. Nato gnetemo 10 minut (hitrost 3 od 10).
  2. Testo oblikujemo v kroglo, namažemo z malce olja in ovijemo v prozorno folijo. Postavimo ga v hladilnik za vsaj pol ure, lahko pa tudi čez noč.
  3. Borovnice (sveže ali zamrznjene) posujemo s sladkorjem in prilijemo limonov sok. Pomešamo in pustimo, da se sadje macerira. Tako se bomo znebili odvečne tekočine, ki bi sicer lahko popolnoma razmočila zavitek. Ko borovnice izpustijo sok, jih odcedimo. Sok uporabimo za domačo limonado.
  4. Drobtine zlato prepražimo na maslu. Posebej raztopimo še malce masla, s katerim bomo namazali pekač in nato zavitke.
  5. Skuto stresemo v skledo, dodamo kislo smetano, jajce, zdrob, sladkor in vaniljev sladkor ter limonovo lupinico in kar z žlico pomešamo.
  6. Pečico vključimo na 190–200 stopinj (odvisno, kako močna je pečica). Pekač, ki je priložen pečici, namažemo z maslom.
  7. Na mizo raztegnemo prt ali rjuho ter po vsej površini poprašimo z moko.Testo predenemo na sredino mize in ga najprej malce razvaljamo. Ves čas pazimo, da je pod njim dovolj moke, da se ne bi prijelo za prt. Ker gre za večjo količino testa, ga boste lahko lepo razvlekli tudi brez valjanja, a ta korak vseeno priporočam tistim, ki se postopka lotevate prvič.
  8. Začnemo raztegovati: dlan obrnemo navzgor, z njo sežemo pod testo – na sredino – in nežno potegnemo proti sebi. Testo bo sledilo roki. Nadaljujemo v smeri urnega kazalca, saj bomo tako bolj enakomerno raztegovali, kot če bi se lotili enkrat na eni, drugič na drugi strani.
  9. Testo bo na sredini že zelo tanko, ob straneh pa debelejše, tako da primemo za debelejši rob in ga nežno potegnemo proti sebi. S testom lahko še malo zaplapolamo, kot bi z rjuho. Po potrebi še nekajkrat z dlanjo sežemo podenj in nežno povlečemo k sebi. Na koncu se ukvarjamo le še z robom.
  10. Zdaj po testu razporedimo drobtine. Enakomerno razporejanje z glajenjem ali mazanjem s čopičem ni potrebno.
  11. Sledi skuta – to po širini testa v drobnih kupčkih razporedimo malce čez polovico. Če bomo zavitek prerezali na pol, po višini (nekje na sredini) pustimo za 4 prste široko stezo praznega testa. Tako ne bomo prerezali nadeva, ki bi potem stekel po pekaču, temveč testo, ki ga bomo z lahkoto zatesnili.
  12. Nato potresemo še z borovnicami.
  13. Testo in nadev zvijemo kar s pomočjo prta in se ne trudimo, da bi zavitek tesno zvili, temveč sledimo naravni poti, ki jo ustvarjata teža sladice in prt. Če bomo tesno zvijali, bo zavitek med peko skoraj zagotovo zelo razpokal.
  14. Štrukelj, ki je dolg čez celo mizo, prerežemo na pol (tam, kjer smo naredili stezo) in robove na obeh straneh stisnemo skupaj. Seveda lahko tudi celoten štrukelj ovijemo v pekač v nekakšno črko U, a rezultat ne bo tako lep. Sama najraje vsak štrukelj primem na levi in desni strani ter konca malce potisnem proti sredini, da se zvitek še odebeli in nabere v nekakšno gosenico. Nato ga previdno prestavim na pekač, tako da kolikor se da podenj podstavim desno roko, z levo pa pomagam pri­vzdigniti celoto. Ponovim še z drugim kosom. Na sredini med zavitkoma pustimo za dva prsta prostora.
  15. Vse skupaj premažemo z maslom, lahko pa tudi po površini razporedimo majhne koščke masla, če se nam ne ljubi mazati nove posode, da bi v njej razpustili maščobo.
  16. Pekač potisnemo v pečico na najnižje vodilo, kjer se bo tako velik zavitek pekel od uro do uro in 10 minut. Zadnjih 5 minut ga lahko za dodatno hrustljavost še enkrat premažemo z maslom. Lahko pa ta korak tudi izpustimo.
  17. Ko je zavitek pečen, počakamo vsaj pol ure, preden ga prerežemo, še bolje uro, sicer se bo zgornja skorjica razdrobila.
  18. Še mlačen bo božanski ob kepici dobrega vaniljevega sladoleda.
  19. ...
    ...

Priporočamo še: Božanski češnjev zavitek s skuto in odgovor na vprašanje, zakaj nam tako rad poči

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije