Predsoba, ogledalo doma

Opremljanje predsobe ni vedno preprosto. Prostor je običajno majhen in temen, vanj pa je treba spraviti obilo omar in površin za odlaganje.
Fotografija: Tam, kjer ni naravne svetlobe, poskrbimo za dobro osvetlitev.
Odpri galerijo
Tam, kjer ni naravne svetlobe, poskrbimo za dobro osvetlitev.

Predsoba je prostor, ki na obiskovalca naredi prvi vtis o našem domu. Je ogledalo doma, kako je urejen ali neurejen, v kakšnem slogu je opremljen in podobno. Poleg tega je prostor, ki je običajno majhen in kamor stopimo z ulice ali dvorišča, obuti in oblečeni, morda umazani in mokri, zato tukaj odlagamo vrhnja in umazana oblačila ter običajno tudi čevlje. Vsaj v Sloveniji se po večini sezuvamo. Zato mora biti v predsobi dovolj prostora za odlaganje oblačil in obutve, a tudi raznih dodatkov in drobnih predmetov, kot so dežniki in ključi. Praktično je, če so tla obložena z umetnim podom, današnji so že prav lepi in nič ceneni, marsikje vidimo keramične ploščice. Vsekakor naj bo površina pralna, saj jo bo treba pomivati večkrat kot v drugih prostorih.

Naj bo dovolj prostora za odlaganje majhnih predmetov.
Naj bo dovolj prostora za odlaganje majhnih predmetov.
Pred vrata položimo predpražnik, ki bo pobral največjo umazanijo in pesek s čevljev, seveda pa ga ne pozabimo redno čistiti. Ko je zunaj mokro, namestimo še dodatne podstavke ali krpe, kamor bomo odložili umazane čevlje. Če smo ljubitelj preprog, damo še manjši tekač, pomembno je, da je iz pralne tkanine. Poskrbimo tudi, da bo prostor, ki je velikokrat brez oken, čim bolj svetal. Zato stene prebarvamo v svetlih, nevtralnih barvah, lahko tudi belo, zelo praktično je, če uporabimo pralne barve. V predsobi se namreč večkrat naslonimo na steno z mokrim plaščem, otroci se med obuvanjem primejo z blatnimi rokami in podobno. Tako nam ne bo treba beliti prepogosto. Prostor bo optično povečalo večje ogledalo na steni, ki ima seveda tudi uporabno vrednost, saj se bomo lahko ogledali od glave do peta, ali smo dovolj urejeni, preden zapustimo dom. Prostor tudi premišljeno osvetlimo, najbolje z glavno stropno lučjo in manjšimi ob omaricah ali policah.

Omara ali obešalnik?

Če je prostor dovolj velik, vanj namestimo garderobne omare, najbolje z drsnimi vrati, in omare ali police za čevlje. Če je prostora manj, si omislimo obešalnike, bodisi samostoječe bodisi zidne. Ti so lahko v dveh ravneh, zlasti če imamo majhne otroke, ki bodo svoje plašče in bunde obešali na nižji obešalnik. Za odlaganje oblačil in drugih stvari, ki jih ne uporabljamo vsakodnevno, pod strop namestimo uporabne omarice, čim več, tem bolje. Če prostor dovoljuje in je dovolj velik, poskrbimo za dodatke, praktične in estetske. Nepogrešljiva je klop ali vsaj pručka, kamor se usedemo, ko se preobuvamo. Lahko si omislimo manjši fotelj, dobra rešitev, ki je tudi varčna s prostorom, pa je klop s predali, v katere lahko odlagamo čevlje ali kaj drugega. Nekam v kot postavimo dekorativno stojalo za dežnike in stoječo lučko, omislimo si tudi aranžma iz suhega cvetja, če ima prostor naravno svetlobo, pa seveda tja postavimo okrasno rastlino.


Posebno skrb namenimo čevljem, v dovolj veliko omaro lahko spravimo čevlje za vse sezone, če nas stiska prostor, pa sezonske pospravimo v škatle in v klet, če je prostor. Predsobo bodo naredili prijetno tudi detajli. Za odlaganje manjših predmetov, kot so ključi ali žlice za obuvanje čevljev pa torbice, namestimo poličke, tako da bomo te predmete odlagali vedno na isto mesto. Če je kakšna stena prosta, jo okrasimo s fotografijami v okvirjih ali slikami.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije