ONINA KUHINJA

Odlične jagodne sladice

Slastnih domačih jagod se najejmo do sitega. Poseben pečat seveda sočni rdeči sadeži pustijo v sladicah.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Za sladkanje takoj ali malo pozneje so tukaj ideje s kulinaričnega portala Odprta kuhinja in iz istoimenske priloge naše medijske hiše Delo. Še več okusnih sladic na www.odprtakuhinja.si.

Jagodna marmelada z baziliko

»Vsi vas bodo spraševali, kaj je tista skrivna sestavina, zaradi katere je ta jagodna marmelada nekaj posebnega. Pa tudi postopek kuhanja je malce drugačen, kot smo vajeni.«

Potrebujemo:

  • 1 kg jagod
  • limono
  • 350 do 400 g kristalnega sladkorja
  • šopek bazilike (ali po okusu)

Priprava:

  • Jagode operemo s pecljem vred, nato ga odstranimo in sadeže narežemo na manjše koščke.
  • Posujemo s 100 g sladkorja in prelijemo z limonovim sokom. Pomešamo, posodo pokrijemo in postavimo v hladilnik čez noč.
  • Maceriranim jagodam nato odcedimo tekočino. Prelijemo jo v lonec, v katerem bomo kuhali marmelado (najbolje, da je širok in nizek), dodamo preostali sladkor in kuhamo kakšnih 15 minut, da nastane sirup.
  • Nato vanj stresemo jagode in kuhamo približno 20 minut oziroma do želene gostote. Po potrebi pobiramo penico. Na koncu primešamo še nasekljano baziliko.
  • Ogenj ugasnemo in še malo pomešamo, da se znebimo ostanka penic.
  • Z vročo marmelado napolnimo sterilizirane kozarce in jih tesno zapremo.

Namig: Za dolgo obstojnost marmelade se priporoča, da jo zaprto v kozarcih kuhamo v vodni kopeli še 20 minut.

FOTO: Sonja Ravbar
FOTO: Sonja Ravbar

Tiramisu z jagodami

»Različica italijanske dobrote z jagodami je narejena brez kave, a nas tudi brez te sestavine dvigne, da bi premikali gore.«

Potrebujemo (za pekač premera 27 cm):

  • približno 150 g piškotov savoiardi (baby keksov)
  • 2 dl mleka
  • 2 žlici bele čokolade v prahu
  • 14 ml belega ruma

Za macerirane jagode:

  • 600 g jagod
  • 3 žlice sladkorja
  • sok 1 limone

Za kremo:

  • 500 g sira maskarpone
  • 6 rumenjakov
  • 120 g sladkorja
  • skromno žličko zmletega kardamoma

Priprava:

  • Jagode operemo in narežemo na majhne koščke. Odlagamo jih v posodo. Potresemo s sladkorjem in polijemo z limonovim sokom ter dobro premešamo. Pustimo stati pol ure.
  • Z električnim mešalnikom stepemo rumenjake in sladkor. Mešamo na visokih obratih (jakost 7) približno 3 minute.
  • Jakost zmanjšamo in počasi dodajamo maskarpone, nato pa spet povečamo in mešamo še od 5 do 7 minut.
  • Piškote namakamo v mešanico mleka, bele čokolade in belega ruma in iz njih naredimo podlago v pekaču. Obložimo jih s polovico jagod in polovico kreme. Nato naredimo še eno piškotno plast (mi smo uporabili le nekaj piškotov), spet obložimo z jagodami, drugi del kreme pa nabrizgamo v kupčkih.
  • Postavimo v hladilnik za vsaj dve uri in postrežemo ohlajeno.
  • FOTO: Sonja Ravbar
    FOTO: Sonja Ravbar

Namig: Mi smo uporabljeno sadje macerirali z limonovim sokom in sladkorjem, a prav jagodni tiramisu je božanski, ko rdeče zapeljivke nekaj časa pustimo v penini, v katero nato pomočimo še piškote. Poskusite!

Kocke z jagodami in kokosom

»Sladica je polna sončnega okusa kokosa in jagod, ki kličejo tople dni. Te kocke, ki so res utelešenje vsega dobrega, si bomo z velikimi očmi privoščili na domači vrtni zabavi ali po nedeljskem kosilu.«

Potrebujemo (za pekač velikosti 24 x 24 cm):

Za piškotno podlago:

  • 330 g piškotov oreo
  • 80 g masla
  • 2 žlici mleka

Za jagodno kremo:

  • 350 g jagod
  • 350 g sira maskarpone
  • 150 ml smetane za stepanje
  • 3–4 žlice sladkorja v prahu
  • 4 lističe želatine

Za jagodni žele:

  • jagodni kompot (840 g)
  • 6 lističev želatine

Za kokosovo kremo:

  • 300 g sira maskarpone
  • 100 ml smetane za stepanje
  • 75 g kokosove paste ali kokosovega namaza
  • 3 žlice vroče vode
  • 2–3 žlice sladkorja v prahu
  • 2 lističa želatine

Za kakavov preliv:

  • 75 g grenkega kakava v prahu
  • 150 ml vode
  • 100 ml smetane za stepanje
  • 120 g sladkorja
  • 4 lističe želatine

FOTO: Sonja Ravbar
FOTO: Sonja Ravbar

Priprava:

  • Dno pekača obložimo s peki papirjem, obod pa z acetatno folijo ali čvrstim trakom, ki ga naredimo iz prepognjenega peki papirja in aluminijaste folije. Za pripravo kock se najbolje obnese kvadratni ali pravokotni pekač za torte s snemljivim dnom.
  • Naredimo piškotno podlago: piškote zmeljemo ter jim primešamo stopljeno maslo in mleko. Zmes razporedimo po pekaču in jo dobro potlačimo. Postavimo v hladilnik.
  • Pripravimo jagodno kremo: želatino namočimo. Jagode pretlačimo in jih skupaj s sladkorjem zavremo. Želatino ožamemo in primešamo k vročim jagodam. Pustimo, da se ohladi do mlačnega. Jagode prilijemo k maskarponeju, premešamo in dodamo še stepeno smetano. S kremo prelijemo piškotno podlago. Postavimo v zamrzovalnik za 30 minut, da se učvrsti.
  • Naredimo jagodni žele: najprej spet namočimo želatino. Iz pločevinke kompota odvzamemo jagode in jih pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dolijemo toliko tekočine iz kompota, da bo skupna količina 500 ml. Še enkrat premešamo. Od dobljenega pireja odvzamemo 4 žlice zmesi in jo segrejemo do vretja. Dodamo ožeto želatino in jo raztopimo. Primešamo jo k preostali zmesi in prelijemo čez jagodno kremo. Spet postavimo v zamrzovalnik za 30 minut, da se žele učvrsti.
  • Na vrsti je kokosova krema: kokosovo pasto zmešamo z vročo vodo. Mas­karpone kremasto stepemo, dodamo kokosovo pasto z vodo in sladkor ter še enkrat premešamo. Nato ročno primešamo stepeno smetano. Odvzamemo tri jušne žlice te zmesi, jo segrejemo in v njej stopimo ožeto želatino. To primešamo v kokosovo kremo in razporedimo po jagodnem želeju. Spet zamrznemo za 30 minut.
  • Kakav, sladkor in vodo segrejemo do vretja, dodamo sladko smetano in na srednje močnem ognju še enkrat segrejemo do vretja. Odstavimo in v vroče vmešamo želatino. Prelijemo čez kokosovo kremo in vse skupaj postavimo na hladno čez noč ali za 30 minut v zamrzovalnik. Za enakomerne in lepe kocke razrežimo cel pekač in ne vsake kocke posebej.

Namig: V kokosovo kremo lahko dodamo malce kokosovega likerja ali belega ruma.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije