Večina ob omembi superživil pomisli na jedi, začimbe in plodove, ki prihajajo iz daljnih krajev, v resnici pa po njih ni treba daleč. Poglejte, katerih sedem bi morali uživati vsak dan. Čeprav niso eksotična, so v resnici superživila.
Špinača
Ta zelenjava je odličen izvor vitaminov A, C in K, ob teh vsebuje veliko vlaknin, železa, kalcija, kalija, magnezija in vitamina E. Odlična je v juhah, prilogah ali kot solata. Blanširana ali surova, vedno je dobrodošla na jedilnikih.
Pomaranče
Ena pomaranča telesu zagotovi dnevno potrebno količino vitamina C. Poleg tega so v njih bogato zastopane vlaknine ter folna kislina in so zato sadje, ki bi si ga morali privoščiti vsak dan.
Brokoli
Poleg veliko vitamina C je v njem še snov sulforafan, ki spodbuja naravne obrambne mehanizme v organizmu in zato varuje pred nekaterimi oblikami raka, zlasti pred rakom debelega črevesa in želodca. Sulforafan je ob tem sovražnik bakterije Helicobacter pylori, ki pripomore k nastanku čira na želodcu. Pozor le pri kuhanju: brokolija ne kuhajte predolgo, saj se pri toplotni obdelavi uniči veliko v njem prisotnih hranljivih snovi.
Borovnice
V resnici odlično sadje. Med jagodičevjem vsebujejo največ antioksidantov, vlaknin, vitaminov in mineralov in so zato organizmu več kot prijazen gozdni sadež. Varujejo zdravje možganov, srca, prebavil, skratka celotnega telesa.
Fižol
Strokovnjaki trdijo, da lahko s fižolom bogata prehrana zmanjša tveganje za srčna obolenja in nekatere oblike raka. Fižol vsebuje veliko vlaknin ter tako uravnava količino holesterola v krvi, poleg tega je bogat z aminokislinami, iz katerih v telesu nastanejo beljakovine. Omeniti velja še lecitin, kalij, kalcij, cink, natrij, železo, fosfor in magnezij, folno kislino, vitamine B6, K, B2 ter B3.
Leča
Še en vir vlaknin z izjemnim vplivom na prebavo. 120 gramov leče vsebuje 4,5 grama vlaknin, ki med drugim varujejo pred rakom debelega črevesa. Tu so še vitamini B-kompleksa, kot so tiamin, B6, riboflavin in niacin, ki pozitivno vplivajo na delovanje živčevja. Pozabiti ne gre na folno kislino in minerale fosfor, magnezij, cink in železo. Zaradi zadnjega je leča odlična za vse, ki imajo težave s slabokrvnostjo.
Jajca
Bogat vir kakovostnih beljakovin, zato hitro nasitijo in dolgo ohranjajo sitost. Pozitivno vplivajo na delovanje možganov in oči. Jajca so odlična za zajtrk, saj zaradi bogastva beljakovin in drugih hranljivih snovi zagotavljajo zvrhano mero energije ter vitaminov in mineralov, brez katerih telo ne more optimalno opravljati vseh svojih nalog.
Hvala, ker berete Slovenske novice.
Berite Slovenske novice že za 1,99€ mesečno.
NAROČITE
Predstavitvene informacije
Komentarji: