RECEPT
Ramstek iz pečice
Pozimi ne pripravljamo jedi na žaru, razen če ga imamo v kuhinji, meso spečemo v pečici ali v ponvi.
Odpri galerijo
Priprava govejega mesa zahteva nekaj spretnosti. Še najvarneje je pripraviti goveje zrezke v čebulni omaki, ki se dušijo do onemoglosti, pač tako dolgo, da se meso zmehča. Malo več znanja in spretnosti potrebujemo, da meso spečemo na hitro, po pravilih, ki veljajo za steake, da je na zunaj ravno prav zapečeno, notri pa ostaja mehko, sočno in voljno.
Da bi to dosegli, ga pečemo le nekaj minut in pri tem obračamo, postopek je podoben, ne glede na to, ali pečemo v pečici, ponvi ali na žaru. Dobro uležano meso ne potrebuje veliko začimb, okus razvije, tudi če ga samo solimo in popramo. Pomembno je, da ga pred pečenjem segrejemo na sobno temperaturo in da ga, preden ga narežemo, pustimo nekaj minut počivati.
Da bi to dosegli, ga pečemo le nekaj minut in pri tem obračamo, postopek je podoben, ne glede na to, ali pečemo v pečici, ponvi ali na žaru. Dobro uležano meso ne potrebuje veliko začimb, okus razvije, tudi če ga samo solimo in popramo. Pomembno je, da ga pred pečenjem segrejemo na sobno temperaturo in da ga, preden ga narežemo, pustimo nekaj minut počivati.
Za 4 osebe:
600 g ramsteka
sol, poper, olje
Iz ramsteka narežemo dva velika, debela zrezka. Postimo stati na pultu najmanj pol ure, da se meso segreje na sobno temperaturo. Zrezka posolimo in popramo z obeh strani. V pekač nalijemo malo olja in ga segrejemo na kuhalni plošči. Ko je olje vroče, na njem na hitro popečemo zrezka, na vsaki strani dobro minuto, da meso zakrkne. Še enkrat obrnemo in damo v pečico, ki smo jo ogreli na 250 stopinj. Pečemo dobri dve minuti, meso obrnemo in pečemo še enkrat dve minuti. Pečeno meso damo na desko in pustimo počivati pet minut. Potem ga narežemo na poljubne kose in postrežemo.
600 g ramsteka
sol, poper, olje
Iz ramsteka narežemo dva velika, debela zrezka. Postimo stati na pultu najmanj pol ure, da se meso segreje na sobno temperaturo. Zrezka posolimo in popramo z obeh strani. V pekač nalijemo malo olja in ga segrejemo na kuhalni plošči. Ko je olje vroče, na njem na hitro popečemo zrezka, na vsaki strani dobro minuto, da meso zakrkne. Še enkrat obrnemo in damo v pečico, ki smo jo ogreli na 250 stopinj. Pečemo dobri dve minuti, meso obrnemo in pečemo še enkrat dve minuti. Pečeno meso damo na desko in pustimo počivati pet minut. Potem ga narežemo na poljubne kose in postrežemo.