BEZGOVI CVETOVI

Če nabirate bezeg in delate sirup, bi morali nujno storiti to

Bezgova drevesa in grmi so se že odeli v belo in dišeči cvetovi nas opominjajo, da je čas za bezgove napitke in dobrote. A preden se lotimo priprave, opozorilo.
Fotografija: V bezgovem sirupu bo lahko varno uživala vsa družina, če bomo med pripravo naredili en poseben korak, na katerega nihče ne pomisli. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
V bezgovem sirupu bo lahko varno uživala vsa družina, če bomo med pripravo naredili en poseben korak, na katerega nihče ne pomisli. Foto: Shutterstock

Ko nastopi sezona bezgovih cvetov, se ljudje začnejo obnašati podobno, kot ko konec zime na plano pokuka regrat. Bele cvetne koške nabirajo vsepovsod, jih namakajo v sirup, fermentirajo, cvrejo in celo pečejo v kruh.

Ta aromatični dar narave, ki poleg odličnega okusa vsebuje tudi precej zdravilnih snovi, je vendar treba izkoristiti. A pretiravanje z bezgom nikakor ni dobro, saj se v vseh delih rastline skrivajo tudi toksične spojine, ki lahko povzročijo neprijetne težave in celo zastrupitve. 

Prepričajte se, da nabirate pravo rastlino 

V prvi vrsti je pomembno, da vemo, katero rastlino nabiramo. Z besedo bezeg pri nas označujemo črni bezeg (Sambucus niger), ki je ime dobil po svojih plodovih, saj iz belih cvetov jeseni dozorijo črne jagode. A obstaja še več vrst bezgov, ki pa niso užitne. Pri nas od teh rastejo divji bezeg (Sambucus racemosa), smrdljivi bezeg (Sambucus ebulus) in španski bezeg (Syringa vulgaris). 

Španskega bezga v času cvetenja s črnim gotovo ne boste zamenjali, ker španski cveti vijolično in ima omamen, a povsem drugačen vonj, saj ni v sorodu s pravimi bezgi, ampak s pravim jasminom, forzicijo, jesenom in oljko. 

Še najbolj podoben črnemu je ... Nadaljujte branje TUKAJ - na Onaplus.si.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije