Če nabirate bezeg in delate sirup, bi morali nujno storiti to

Ko nastopi sezona bezgovih cvetov, se ljudje začnejo obnašati podobno, kot ko konec zime na plano pokuka regrat. Bele cvetne koške nabirajo vsepovsod, jih namakajo v sirup, fermentirajo, cvrejo in celo pečejo v kruh.
Ta aromatični dar narave, ki poleg odličnega okusa vsebuje tudi precej zdravilnih snovi, je vendar treba izkoristiti. A pretiravanje z bezgom nikakor ni dobro, saj se v vseh delih rastline skrivajo tudi toksične spojine, ki lahko povzročijo neprijetne težave in celo zastrupitve.
Prepričajte se, da nabirate pravo rastlino
V prvi vrsti je pomembno, da vemo, katero rastlino nabiramo. Z besedo bezeg pri nas označujemo črni bezeg (Sambucus niger), ki je ime dobil po svojih plodovih, saj iz belih cvetov jeseni dozorijo črne jagode. A obstaja še več vrst bezgov, ki pa niso užitne. Pri nas od teh rastejo divji bezeg (Sambucus racemosa), smrdljivi bezeg (Sambucus ebulus) in španski bezeg (Syringa vulgaris).
Španskega bezga v času cvetenja s črnim gotovo ne boste zamenjali, ker španski cveti vijolično in ima omamen, a povsem drugačen vonj, saj ni v sorodu s pravimi bezgi, ampak s pravim jasminom, forzicijo, jesenom in oljko.
Še najbolj podoben črnemu je ... Nadaljujte branje TUKAJ - na Onaplus.si.