PREHRANA
Predelana hrana in zgodnja smrt
Industrijska visoko predelana hrana ima vse večji delež v prehrani ljudi, čeprav raziskovalci opozarjajo, da je povezana z razvojem raka in tudi prezgodnje smrti.
Odpri galerijo
Rezultati velike francoske študije, objavljene v publikaciji JAMA Internal Medicine, kažejo, da so ljudje, ki pojedo veliko zelo predelane hrane, kot so gazirane pijače, industrijski kruh in gotove jedi, izpostavljeni velikemu tveganju prezgodnje smrti.
Že 10-odstotno povečanje visoko predelanih živil v prehrani dvigne tveganje prezgodnje smrti zaradi katerega koli vzroka za 14 odstotkov, je pokazala študija. Govorimo o pretirano obdelanih in visokokaloričnih živilih s preveliko vsebnostjo soli, sladkorja, ogljikovih hidratov, nasičenih maščob, ojačevalcev okusa in drugih aditivov, od katerih so nekateri kancerogeni. Doslej smo vedeli, da ekstremno predelana hrana viša tveganje razvoja kroničnih bolezni, raka, arterijske hipertenzije.
V skladu s klasifikacijo Nova, ki jo priznavajo vse zdravstvene organizacije po svetu, se hrana deli v štiri skupine, odvisno od stopnje predelave: nizka ali nična predelava, uporaba dodatkov v pripravi hrane, predelava hrane in visoka predelava. Slednja je najbolj nevarna za zdravje, poudarjajo znanstveniki. V nasprotju s to skupino minimalno predelana hrana obdrži videz in hranila, sem spadajo na primer pripravljeno sadje in zelenjava, pakirana v vrečkah kot solata, ali sveže zamrznjeno; tu so še konzervirana tunina, fižol in paradižnik v konzervah.
Sadni kompoti z dodanim sladkorjem spadajo v skupino predelane hrane, sadni deserti z dodanimi sladkorji, barvili in sredstvi za teksturo pa so že visoko predelana hrana. Soljene mesnine spadajo v skupino predelane hrane, dimljeno meso z nitriti in konzervansi je visoko predelano živilo.
Visoko predelano hrano pogosteje uživajo ljudje z nižjimi dohodki in nižjo stopnjo izobrazbe, ljudje, ki živijo sami. Ta živila so kupcem privlačna zaradi nizke cene, zaradi vsebnosti sladkorja, soli in nasičenih maščob so okusna.
Avtorji raziskave sicer opozarjajo, da so potrebne dodatne študije na to temo. Odnos med hrano in zdravjem oziroma boleznijo je pač pogosto zapleten in tudi rezultati raziskav se pogosto napačno tolmačijo. A dejstvo je, da se je poraba, uživanje visoko predelane hrane v zadnjih desetletjih močno povišala – v ZDA predstavlja kar 61 odstotkov prehrane odraslih, v Kanadi 62 odstotkov, v Združenem kraljestvu 63.
In prav ta trend je verjetno krivec za povišano število smrti zaradi kroničnih bolezni, tudi raka in kardiovaskularnih bolezni, pravijo. Strokovnjaki zato poudarjajo, da ob nakupu že pripravljenih jedi beremo deklaracijo: kupimo le izdelke z najmanj sestavinami in takimi sestavinami, ki jih poznate.
Že 10-odstotno povečanje visoko predelanih živil v prehrani dvigne tveganje prezgodnje smrti zaradi katerega koli vzroka za 14 odstotkov, je pokazala študija. Govorimo o pretirano obdelanih in visokokaloričnih živilih s preveliko vsebnostjo soli, sladkorja, ogljikovih hidratov, nasičenih maščob, ojačevalcev okusa in drugih aditivov, od katerih so nekateri kancerogeni. Doslej smo vedeli, da ekstremno predelana hrana viša tveganje razvoja kroničnih bolezni, raka, arterijske hipertenzije.
V skladu s klasifikacijo Nova, ki jo priznavajo vse zdravstvene organizacije po svetu, se hrana deli v štiri skupine, odvisno od stopnje predelave: nizka ali nična predelava, uporaba dodatkov v pripravi hrane, predelava hrane in visoka predelava. Slednja je najbolj nevarna za zdravje, poudarjajo znanstveniki. V nasprotju s to skupino minimalno predelana hrana obdrži videz in hranila, sem spadajo na primer pripravljeno sadje in zelenjava, pakirana v vrečkah kot solata, ali sveže zamrznjeno; tu so še konzervirana tunina, fižol in paradižnik v konzervah.
Sadni kompoti z dodanim sladkorjem spadajo v skupino predelane hrane, sadni deserti z dodanimi sladkorji, barvili in sredstvi za teksturo pa so že visoko predelana hrana. Soljene mesnine spadajo v skupino predelane hrane, dimljeno meso z nitriti in konzervansi je visoko predelano živilo.
Visoko predelano hrano pogosteje uživajo ljudje z nižjimi dohodki in nižjo stopnjo izobrazbe, ljudje, ki živijo sami. Ta živila so kupcem privlačna zaradi nizke cene, zaradi vsebnosti sladkorja, soli in nasičenih maščob so okusna.
Avtorji raziskave sicer opozarjajo, da so potrebne dodatne študije na to temo. Odnos med hrano in zdravjem oziroma boleznijo je pač pogosto zapleten in tudi rezultati raziskav se pogosto napačno tolmačijo. A dejstvo je, da se je poraba, uživanje visoko predelane hrane v zadnjih desetletjih močno povišala – v ZDA predstavlja kar 61 odstotkov prehrane odraslih, v Kanadi 62 odstotkov, v Združenem kraljestvu 63.
Za vsakih 10 odstotkov več zaužite visoko predelane hrane se tveganje prezgodnje smrti poviša za 14 odstotkov.
In prav ta trend je verjetno krivec za povišano število smrti zaradi kroničnih bolezni, tudi raka in kardiovaskularnih bolezni, pravijo. Strokovnjaki zato poudarjajo, da ob nakupu že pripravljenih jedi beremo deklaracijo: kupimo le izdelke z najmanj sestavinami in takimi sestavinami, ki jih poznate.