Posebno milo za boljši spanec

Do boljšega spanca si lahko pomagate tudi s koščkom mila, vendar ne vsakršnega.
Fotografija: Sivkino milo naj bi ublažilo posledice sindroma nemirnih nog. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Sivkino milo naj bi ublažilo posledice sindroma nemirnih nog. FOTO: Thinkstock

Ne glede na to, kje tičijo vzroki za slab spanec, ta nedvomno vpliva na storilnost, zdravje in počutje. Če je pri vas za okrnjen nočni počitek kriv sindrom nemirnih nog, pa ga lahko omilite na res preprost način.

Kaj je sindrom nemirnih nog?

Gre za motnjo spanja, pri kateri prihaja do nenadzorovanih gibov nog. Simptomi se pogosto pojavljajo v poznih popoldanskih ali večernih urah in so najizrazitejši ponoči ter tedaj, ko prizadeti počiva, denimo med sedenjem ali ležanjem. Zaradi pojava je težko ali celo nemogoče zaspati, kar vodi v prekratke noči ter utrujenost.

Kje tičijo vzroki zanj?

Ti sicer še niso povsem znani, najverjetneje pa gre za motnje v delovanju živčnega sistema. Obstajajo dokazi, da je bolezen dedna, neredko je povezana tudi s prenizko ravnjo železa v krvi in je lahko stranski pojav nekaterih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen in bolezni ledvic.

Preprosta pomoč

Obstajajo trditve, da je učinkovita pomoč pri sindromu nemirnih nog sivkino milo pod rjuhami. V ta namen bi ga morali položiti pod posteljnino na predelu nog. Ker ima sivka pomirjujoč učinek, naj bi milo z njenim vonjem ublažilo krče ter trzanje, noge pa naj bi zato bile mirnejše.

Dokaz

Metoda sicer ni znanstveno dokazana, a po pričevanju mnogih, ki so jo vpeljali v večerno rutino, deluje. Odpira se sicer vprašanje, če ne gre le za placebo učinek, a kakor koli. Ker negativnih posledic nima, je vredno poskusiti. Vendar: pomaga le sivkino milo, druga na sindrom nemirnih nog ne premorejo takega učinka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije