SLOVENSKE SESTAVINE

Kranjski burgerji med najboljšimi v Evropi

Projekt Burger se je na spletni lestvici Big 7 Travel uvrstil na imenitno 12. mesto; Žiga Antolin, ki ga vodi, pravi, da prisegajo na slovenske sestavine.
Fotografija: Del uspeha burgerjev, ki poudarjajo slovenske sestavine, so tudi slastne fotke. Le kdo ga ne bi, tega s fotke? FOTO: Ksaver Šinkar
Odpri galerijo
Del uspeha burgerjev, ki poudarjajo slovenske sestavine, so tudi slastne fotke. Le kdo ga ne bi, tega s fotke? FOTO: Ksaver Šinkar

Aprila bodo minila štiri leta, odkar sta Žiga Antolin in Klemen Bassanese premierno predstavila Projekt Burger. Tedaj je val burgermanije že dodobra zajel Slovenijo, onadva pa sta ugotovila, da ne moreta nikjer na Gorenjskem naročiti tistega pravega, narejenega po svojem okusu. Zato sta zavihala rokave in ga sestavila sama. Kako dobro sta to storila, ne dokazujejo samo številni zvesti oboževalci, ampak tudi laskave nagrade. Francoski kulinarični vodnik Gault&Millau je prostor, kjer so doma kranjski burgerji, uvrstil med najbolj popularna zbirališča v mestu. Veliko priznanje je te dni prišlo tudi s spletnega stičišča Big 7 Travel, kjer so Projekt Burger zavihteli na visoko, dvanajsto mesto v Evropi!

Med velikani tudi mali Kranj

Pred uspešnim kranjskim projektom so trendovski lokali iz velikih evropskih mest, začenši z najboljšim: Burger and Beyond (London), Gasoline Grill (København), Dish (Praga), Patty and Bun (prav tako London), Bamba Marha Burger Bar (Budimpešta), Barrels, Burgers & Beer (Stokholm), Bunset (Dublin), Burger Bar (Amsterdram) in Burgermeister (Berlin), The Beef Chief (spet Amsterdam) in Bread meets Bread (ki ima poslovalnice v Angliji in na Škotskem). Kako je majhnemu Kranju in burgerjem, ki na Savskem otoku nastajajo v prikolici, veliki vsega skupaj le nekaj kvadratnih metrov, uspelo priti med tako velike igralce?
Tudi s tem, da že od začetka skrbno načrtujejo svojo podobo, se strinja Žiga Antolin, soustanovitelj in lastnik Projekt Burgerja. Fotografije burgerjev, ob katerih se ti cedijo sline in te kot magnet privabijo na Savski otok, ekipa redno objavlja na facebooku in instagramu, zelo so aktivni tudi na TripAdvisorju. »Jemo tudi z očmi in danes je res pomembno, na kakšen način je hrana predstavljena na spletu. Fotografije pripravljamo skupaj z različnimi mladimi fotografi iz Kranja. Zadnje čase tesno sodelujemo s kranjskim fotografom Ksaverjem Šinkarjem,« opiše Žiga Antolin.

Kakovostno in slovensko

A lepa slika je le en korak do uspeha. Najpomembnejši pri hrani so, seveda, okusi. Te v Projektu Burger ustvarjajo tako, da se osredotočajo na kakovostne slovenske sestavine. »Za govedino že od začetka poskrbijo v Loških mesninah. Bombetke po našem receptu pečejo v eni od gorenjskih pekarn. Če se le da, izberemo čebulo, ki je rasla na Gorenjskem. Ko je sezona, uporabljamo Luštov paradižnik. Edino sir je angleški, kajti uporabljamo zgolj čedar,« se med glavnimi sestavinami, iz katerih nastajajo po Kranju in tudi v njegovi širši okolici oboževani burgerji, sprehodi Žiga Antolin.

Žiga Antolin (levo) med pripravo vse bolj slavnih burgerjev, ki bodo kmalu praznovali četrti rojstni dan. FOTO: Ksaver Šinkar
Žiga Antolin (levo) med pripravo vse bolj slavnih burgerjev, ki bodo kmalu praznovali četrti rojstni dan. FOTO: Ksaver Šinkar

Kot rad pove, je v gostinstvo stopil iz ekonomskih voda: »Res pa je, da me je že življenje vleklo v gostinstvo, pa so me domači nekako prepričali, naj se raje lotim česa drugega, kajti kot gostinec bom delal vse konce tedna in bil v službi takrat, ko bodo drugi lepo na počitnicah.«

Če še na kratko opišemo zgodbo, ki se je te dni uvrstila na dvanajsto mesto v Evropi: prve burgerje so Kranjčanom predstavili 10. aprila 2015. Takrat so na Savskem otoku odprli Kavarno Bazen in tisti dan je slavnostni dogodek pospremila stojnica z burgerji. Navdušenje povabljencev je bilo ogromno in tako je Projekt Burger na Savskem otoku gostoval še nekaj prihodnjih koncev tedna. Vsakokrat ista zgodba: burgerji so bili razprodani, navdušenje Kranjčanov je bilo izjemno! Tako so še isto leto, v začetku septembra, ob kavarno postavili prikolico, v kateri še danes nastajajo imenitni burgerji.

Pozor, lahko jih zmanjka!

Receptov v vseh teh letih niso kaj prida spreminjali, so se pa prvotna imena burgerjev sčasoma spremenila oziroma skrajšala. »Na začetku smo imeli burger cheeznot, ki smo ga pogovorno imenovali cheeze, pa se je to ime kar uveljavilo in nazadnje tudi pristalo na jedilniku,« je o tistem, ki dela družbo štirim govejim, enemu piščančjemu in trem sendvičem (eden je namenjen vegetarijancem), povedal Žiga Antolin. Za vas je pripravil nekoliko prilagojen recept za burger s sirom, za prihodnost pa napovedal še kakšno, okusno nadaljevanje zgodbe o slavnih kranjskih burgerjih, ki so se povzpeli med najboljše v Evropi.
V vednost: potem ko je minuli teden Big 7 Travel izdal lestvico, se je že tako veliko zanimanje za kranjske burgerje še povečalo. Minulo nedeljo so že do 16. ure razprodali čisto vse, kar so imeli pripravljeno za ta dan, tako hitro pa burgerji v skoraj štiriletni zgodovini Projekta Burger še niso izginili iz prikolice!

Ne samo poleti, na Savskem otoku je zaradi top burgerjev in kavarne, v kateri je zbranih veliko slovenskih kraft piv, živahno tudi v hladnejših mesecih. FOTO: Projekt Burger
Ne samo poleti, na Savskem otoku je zaradi top burgerjev in kavarne, v kateri je zbranih veliko slovenskih kraft piv, živahno tudi v hladnejših mesecih. FOTO: Projekt Burger

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije