NEMOTEČE
Kaše in pite lahko jemo tudi hladne
Za malico, ki jo uživamo v skupnih prostorih s sodelavci, izbirajmo jedi, ki z vonjem ne bodo motile drugih; hrana bo še bolj teknila, če bo v ličnih posodah.
Odpri galerijo
Mnogi zaposleni med službenim časom nimajo možnosti, da bi v bližnji restavraciji ali menzi pojedli pripravljen obrok za malico, zato rešujejo problem po najboljših močeh. Tako nekateri v pisarni vsak dan žulijo sendviče, ki jih kupijo na poti v službo ali pripravijo sami doma, drugi pa s seboj nosijo prave pojedine. V manjšem prostoru, kjer skupaj sedi več ljudi, je lahko to precej moteče. Predstavljajte si, da ima eden v sendviču čebulo, drugi odpre posodo s solato, v katero je zamešal česen, tretji pa prinese jed še ostrejšega vonja. Ko se vse te vonjave v prostoru premešajo, je lahko zelo moteče, zlasti za tistega, ki malice morebiti nima s sabo. V podjetjih, kjer imajo urejen poseben prostor za malico, teh težav nimajo, ponekod imajo vsaj hladilnik, kamor si lahko zaposleni zjutraj spravijo pokvarljive jedi. Tam, kjer so zaposleni primorani jesti v skupnem delovnem prostoru, pa naj velja obzirnost pri izbiri malice.
Če jo pripravljamo vnaprej, doma, izberimo jedi, ki bodo zadržale okus in obliko teh nekaj ur, preden jih bomo zaužili. Ljubitelji solat vedo, da potrebujejo dve posodi, v eni bo nezačinjena sveža solata, v drugi pa že zmešan preliv. Solato tako zmešamo, tik preden bomo jedli. Da bo res nasitna, z zelenjavo kombiniramo stročnice, žitarice ali testenine, lahko pa dodamo tudi popečeno meso. Dobra izbira za malico so tudi različne pite, narastki in zavitki, izberemo seveda take, ki so dobri tudi hladni. Taka je večina zelenjavnih in sirovih, nekateri pa mirno jedo tudi mrzlo meso. Če imamo v službeni čajni kuhinji na voljo mikrovalovno pečico, jed enostavno pogrejemo.
Tudi kaše, na primer proseno ali ajdovo, lahko uživamo hladne, pripravimo jih lahko z zelenjavo ali s sadjem, če smo bolj sladkosnedi. Odlična je na primer prosena kaša s suhimi slivami ali jabolki.
Jedi, ki jih bomo uživali hladne, je najbolje pripraviti z malo ali nič maščobe, zlasti živalske, saj se ta na hladnem strdi, česar večina ne mara. Zato so v tem pogledu gotovo na boljšem vegetarijanci.
Ne glede na to, kje malicamo in kdo nam hrano pripravlja, pa bodimo uvidevni do sodelavcev v istem prostoru: izogibajmo se ostrim in močnim začimbam ter živilom z močnim vonjem. Da bodo jedi bolj teknile, pa si kupimo lepe posode, tudi plastične s pokrovom so lahko lične.
Če jo pripravljamo vnaprej, doma, izberimo jedi, ki bodo zadržale okus in obliko teh nekaj ur, preden jih bomo zaužili. Ljubitelji solat vedo, da potrebujejo dve posodi, v eni bo nezačinjena sveža solata, v drugi pa že zmešan preliv. Solato tako zmešamo, tik preden bomo jedli. Da bo res nasitna, z zelenjavo kombiniramo stročnice, žitarice ali testenine, lahko pa dodamo tudi popečeno meso. Dobra izbira za malico so tudi različne pite, narastki in zavitki, izberemo seveda take, ki so dobri tudi hladni. Taka je večina zelenjavnih in sirovih, nekateri pa mirno jedo tudi mrzlo meso. Če imamo v službeni čajni kuhinji na voljo mikrovalovno pečico, jed enostavno pogrejemo.
Tudi kaše, na primer proseno ali ajdovo, lahko uživamo hladne, pripravimo jih lahko z zelenjavo ali s sadjem, če smo bolj sladkosnedi. Odlična je na primer prosena kaša s suhimi slivami ali jabolki.
Jedi, ki jih bomo uživali hladne, je najbolje pripraviti z malo ali nič maščobe, zlasti živalske, saj se ta na hladnem strdi, česar večina ne mara. Zato so v tem pogledu gotovo na boljšem vegetarijanci.
Ne glede na to, kje malicamo in kdo nam hrano pripravlja, pa bodimo uvidevni do sodelavcev v istem prostoru: izogibajmo se ostrim in močnim začimbam ter živilom z močnim vonjem. Da bodo jedi bolj teknile, pa si kupimo lepe posode, tudi plastične s pokrovom so lahko lične.