OKUSI
Jože Andrejaš: medenjakove palačinke
Recept iz slovite gostilne Lectar.
Odpri galerijo
Tri desetletja že zakonca Andrejaš, Lili in Jože, sredi Radovljice vodita Gostilno Lectar. Jože rad pove, da se je tradicionalna ponudba v vsem tem času le malo spremenila, ponosen pa je predvsem na to, da jih ni oplazil kak trendovski gostinski val, ki je po Sloveniji ponesel peko pic, mehiško hrano, pripravo burgerjev ali kaj četrtega. Vseeno med recepte, ki se jih pri Lectarju držijo že desetletja, ob posebnih priložnostih zajadra tudi kaj drugačnega, in takšna, posebna priložnost, se je sredi Radovljice mudila ravno ta teden. Iz kuhinje je tisti večer dišalo po francoskih jedeh, kajti Gostilna Lectar se je pridružila največji francoski večerji, ki je pod imenom Goût de France potekala v 3000 restavracijah na petih celinah.
"Ko smo razmišljali o francoski večerji, smo se osredotočili na značilne jedi, denimo na polže in žabe, za sladico pa smo pripravili njihove slavne palačinke, crêpes. Mi smo jim vnesli pečat naše hiše in jih pripravili z medenjaki, kajti v kleti naše hiše je
lectarska delavnica, v kateri vsak dan pečemo medenjake," je o francosko-lectarskem receptu, ki vam ga prinašamo danes, povedal eden najbolj prepoznavnih gorenjskih gostincev.
Za 4 osebe
Palačinke:
2 jajci
1 dl mleka
medenjakove drobtine (grobo mlete)
moka
pol žličke mešanice začimb za medenjake
akacijev med
sol
Za peko:
malo olja
Nadev:
akacijev med
medenjakove drobtine (fino mlete)
Sestavine za medenjakove palačinke dobro zmešamo.
Ponev, v katero kanemo nekaj kapljic olja, segrejemo.
Pol zajemalke mase vlijemo v ponev, maso z nagibanjem ponve razporedimo do robov ter palačinke popečemo na obeh straneh.
Premažemo jih z zmesjo akacijevega medu ter medenjakovih drobtin, jih zavijemo ter oplemenitimo z akacijevim medom ter drobtinami medenjakov. Majhno lectovo srce ob medenjakovih palačinkah lepo dopolni medeno zgodbo.
Palačinke:
2 jajci
1 dl mleka
medenjakove drobtine (grobo mlete)
moka
pol žličke mešanice začimb za medenjake
akacijev med
sol
Za peko:
malo olja
Nadev:
akacijev med
medenjakove drobtine (fino mlete)
Sestavine za medenjakove palačinke dobro zmešamo.
Ponev, v katero kanemo nekaj kapljic olja, segrejemo.
Pol zajemalke mase vlijemo v ponev, maso z nagibanjem ponve razporedimo do robov ter palačinke popečemo na obeh straneh.
Premažemo jih z zmesjo akacijevega medu ter medenjakovih drobtin, jih zavijemo ter oplemenitimo z akacijevim medom ter drobtinami medenjakov. Majhno lectovo srce ob medenjakovih palačinkah lepo dopolni medeno zgodbo.