RECEPT

Jon Zupan: polnjene kopunove prsi

Vzhajajočo zvezdo gorenjske kulinarike smo poprosili za recept.
Fotografija: Priprava jedi 7
Odpri galerijo
Priprava jedi 7

Mladi Blejec Jon Zupan že skoraj 15 let kuha v duetu z Urošem Štefelinom, enim najbolj znanih slovenskih kuharjev. »Sprva sva skupaj delala na Bledu, zdaj že pet let v Vili Podvin,« opiše kuhar tega tedna svojo poklicno pot, ne da bi izgubljal preveč besed. Več kot pol življenja pa ne kuha samo na Gorenjskem, ampak je šel s kuhalnico v roki tudi v tujino. Dobra dva meseca je delal v danski restavraciji AOC, nad katero svetita dve Michelinovi zvezdici, od tam pa se je za kak mesec preselil v kuhinjo bistroja NO. 2, ki prav tako domuje v Københavnu. »Na Danskem sem dobro spoznal novo nordijsko kuhinjo, ki temelji na lokalnih sestavinah in divjih zeliščih ter na ribah, torej svežem in raznolikem ulovu z Norveške,« pravi Zupan in omeni, da se je med izobraževanjem v tujini spoprijateljil s fermentacijo. Vzhajajočo zvezdo gorenjske kulinarike smo poprosili za recept, ki kaj lahko postane osrednja zvezda letošnje božične večerje.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije