Da vsak dan kožo negujete s primernimi kremicami in serumi, da jo vsak večer temeljito očistite in ji privoščite občasno luščilo ter masko, za zagotavljanje mladostnega videza ne bo dovolj. Skrb za lepo ter napeto polt se namreč začne pri premišljenemu izboru živil. Kar pomeni, da se morate nekaterim v prid mladostnega videza izogibati. Naslednjih deset predstavlja največjo grožnjo mladosti.
Slaščice
Tiste čokoladne tablice, ki si jih privoščite za malico, na žalost pospešujejo staranje kože. Zakaj? Med presnovo sladkorja v telesu pride do procesa, imenovanega glikacija, kar pomeni, da se sladkor v krvi veže na proteine, ki so ključni za lepo in napeto kožo. Pod vplivom sladkorja namreč nastajajo molekule, imenovane napredni glikacijski končni produkti (advanced glycation end products ali krajše AGE). Več kot zaužijete sladkorja, več teh nastane, najdovzetnejša za njihove vplive pa sta kolagen in elastin. Ko se povežeta z njimi, sicer prožna vlakna postanejo trda in neelastična, koža pa sčasoma vse bolj zgubana.
Zapečeno meso
Ste se kdaj vprašali, kako malo preveč zapečen zrezek na žaru (saj veste, tak, ki je na nekaterih mestih že malo črn) vpliva na zdravje in lepoto? V resnici je vprašanje na mestu in odgovor nanj se glasi: ne najbolje. Kajti v preveč zapečenih delih slastnega zrezka se nahajajo ogljikovodiki, ki v organizmu spodbujajo vnetne procese. Ti nikoli niso dobra novica, saj med drugim uničujejo dragoceni kolagen. Zato naslednjič zoglenelo meso odstranite z nožem.
Alkohol
Povsem očitno je, da v jutru, ki sledi večeru z nekaj več zdravicami, nihče ni videti najbolje. Vendar učinek alkohola na lepoto ni zgolj kratkoročen. Kadar jetra delujejo dobro, iz telesa sproti izločajo strupene snovi, ki negativno vplivajo na videz in zdravje. Kadar so jetra pod vplivom alkohola preobremenjena in ne zmorejo dobro opravljati svoje naloge, vodijo v številne, tudi s kožo povezane težave, kot so akne, zabuhlost in gube.
Enostavni ogljikovi hidrati
Kruh iz bele moke, beli riž, slani prigrizki ... Vsi ti so polni enostavnih ogljikovih hidratov, ki v organizmu razpadejo na sladkorje. Kaj se med presnovo teh zgodi, smo že zapisali: tako kot pri uživanju slaščic, pride do glikacije, ki oslabi delovanje kolagena in elastina. Seveda to ne pomeni, da se morate ogljikovim hidratom odpovedati, a posegajte po sestavljenih: celih žitih, sadju in zelenjavi. Enostavni so tisti, ki so krivi za hitrejši nastanek gub.
Belo vino
Res je, gre za alkoholno pijačo, ki, kot rečeno, na videz kože ne vpliva najbolje, ima pa belo vino še en negativen učinek na mladosten videz: »Pod vplivom alkohola se izsuši ustna votlina, kar pomeni, da žleze slinavke proizvajajo manj sline, s tem škodljive bakterije lahko znatneje poškodujejo zobno sklenino,« je povedal stomatolog Brian Kantor. »Čeprav se na prvi pogled zdi, da je rdeče vino zaradi barvil zobem bolj neprijazno, to ne drži. Ker belo vsebuje več kisline, znatneje vpliva na zobno sklenino, ta postane porozna in dovzetna za poškodbe. Da bi se jim izognili, po vsakem kozarcu belega zobe splaknite s čisto vodo,« svetuje Kantor.
Margarina
Priljubljena alternativa maslu prav tako ne koristi lepi koži. Leta 2001 izvedena študija, objavljena v publikaciji Journal of The American College of Nutrition, je prišla do zaključka, da imajo ljudje, ki uživajo margarino, več gub v primerjavi s tistimi, ki je ne. Zakaj? Ker vsebuje specifične vrste maščob, ki v organizmu povečujejo tveganje za različna vnetja.
Slana hrana
Sem sodi vse, kar vsebuje veliko natrija, torej predelane mesnine, slane juhe in slani prigrizki, saj ta izsuši kožo. Slana hrana vodi v dehidracijo, saj telo v namen nevtraliziranja natrija iz telesnih celic črpa vodo, koža pa pod vplivom tega postane suha, na videz utrujena in znatneje zgubana.
Limonada
Voda z limono, naj bo. A brez dodatka sladkorja. Kajti sladkor negativno vpliva na nastajanje kolagena in elastina, kislina iz soka limone pa za nameček poškoduje zobe, ki tako hitreje podležejo zobu časa. Zato po kozarcu nesladkane limonade zobe splaknite z običajno vodo.
Kava
Ni se vam treba odpovedati skodelici jutranje kave, a po njej si privoščite še kozarec vode. Kofein spodbuja dehidracijo, in kadar je ta pogosto prisotna, koža izgubi svojo prožnost. Kava z dodatkom sladkorja je iz očitnega razloga polti še bolj neprijazna kot grenka.
Močno začinjena hrana
Z leti se povečuje tveganje za nastanek rozaceje, kroničnega vnetja kože, za katero so značilni zardevanje obraza in razširjene žilice. »Gre za bolezen, katere simptome okrepi uživanje določene hrane,« je povedala gostujoča profesorica dermatologije na univerzi Kalifornija Ava Shamban. »Med sprožilce sodijo tudi z začimbami obogatene jedi, zato se jim je, v prid lepe kože, bolje izogibati.«
Hvala, ker berete Slovenske novice.
Berite Slovenske novice že za 1,99€ mesečno.
NAROČITE
Predstavitvene informacije
Komentarji: