SODELOVANJE DIJAKOV

Skype prihaja v slovenske učilnice

Objavljeno 25. september 2014 15.54 | Posodobljeno 25. september 2014 15.54 | Piše: E. N.

Namesto da bi učenci o drugih kulturah in deželah prebirali zgolj v učbenikih, jim življenje in navade lahko v živo predstavijo njihovi vrstniki iz drugih držav.

Če je do zdaj veljalo, da je orodje Skype, ki omogoča video pogovor med osebami ne glede na njihovo lokacijo, priročen za domačo in poslovno rabo, vse bolj v ospredje prihaja še ena njegova praktična lastnost.

Skype se namreč vse bolj uveljavlja tudi v izobraževanju. Med pionirji so dijaki 1. d-razreda Škofijske gimnazije A. M. Slomška iz Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru. Logika je preprosta: učenje o drugih kulturah iz učbenikov je eno, možnost pogovora v živo z vrstniki z drugega konca sveta pa nekaj povsem drugega.

Spoznavanje kultur skozi igro

Dve učilnici iz različnih držav se povežeta prek skypa, nato pa učenci vsake od sodelujočih šol ugotavljajo, iz katere države in mesta prihajajo njihovi vrstniki. Vprašanja morajo biti zasnovana tako, da je nanje moč odgovoriti z »da« ali »ne«, učenci pa si pri ugibanju lahko pomagajo z zemljevidom. Dijaki Škofijske gimnazije A. M. Slomška so se danes prek skypa pogovarjali in družili s svojimi češkimi vrstniki.

image

Kot je povedala Marina Dražetić, skrbnica akademskih programov pri Microsoftu Slovenija (mnogi ne vedo, da je Skype že nekaj časa Microsoftov), je uporaba skypa v učilnicah med učitelji in učenci povsod po svetu naletela na odličen odziv. Učenci se lahko povežejo tako rekoč s katero koli od šol iz 150 držav, ki so vključene v program. 

Poslovni direktor Zavoda Antona Martina Slomška Andrej Flogie dodaja: »Vključeni smo v izobraževalne programe, kjer se srečujemo s šolami iz drugih držav, ki so bile podobno kot naš zavod prepoznane po svoji inovativnosti. Vključitev v program Skrivnostni Skype je tako ena od aktivnosti, kako izmenjavo izkušenj in sodelovanje med šolami pripeljati neposredno v učilnice. Izkušnje, ki so jih lahko učenci dobili le prek ekskurzij v tujino, smo ob pomoči tehnologije prenesli v same učne ure.«

Deli s prijatelji