NOVOST

Davčna blagajna kar na pametnem telefonu

Objavljeno 09. januar 2014 11.12 | Posodobljeno 09. januar 2014 11.13 | Piše: Aleksandar Lukić

Izdelovalci aplikacije imajo v mislih predvsem uporabnike, ki hodijo po terenu (obrtniki), delajo denimo na tržnici, na stojnici ...

Preproste definicije o tem, kaj je pametni telefon in kako se razlikuje od »neumnega« (funkcijskega), ni (slika je simbolična)

LJUBLJANA – V sredo je bila predstavljena prva slovenska mobilna aplikacija na našem trgu, s katero lahko vsak obrtnik ali vsaka prodajalka rož ali sveč preprosto s pomočjo mobilnika izdaja račune v skladu z zadnjimi popravki zakonov (nič več pisanja na paragonske bloke in onemogočeno brisanje računov).

Aplikacija se imenuje FiskalPhone (ponuja vse funkcije POS-sistema, pravijo razvijalci) in deluje na mobilnikih in tabličnih računalnikih, ki imajo operacijski sistem Android različice 2.2 ali novejšo (tako so zajeli tudi nizkocenovne mobilne aparate).

image
Z leve sedijo: Toni Gerbec, direktor Ventura Company, Goran Kukurin, Infositi, in Goran Mrvoš, direktor podjetja Infositi.

Da je aplikacija skladna s slovensko zakonodajo, priča dejstvo, da je pri prilagajanju (v osnovi je bila namreč izdelana za hrvaški trg) sodelovalo strokovno osebje z davčne uprave, tržnega inšpektorata in tudi z ministrstva za finance.

Razvijalci so se potrudili za t. i. zero-time-learning: ko program vidiš, ga praktično že znaš uporabljati. 

10 evrov mesečno za licenco

Uporabnik potrebuje le mobilni telefon, na katerega namesti aplikacijo, in že lahko začne delati. A to seveda ne bo zastonj. Kot je povedal Goran Mrvoš iz hrvaškega podjetja Infositi, ki je aplikacijo razvilo, s pomočjo slovenskega podjetja Ventura Company pa prilagodilo za slovenski trg, mora uporabnik plačati licenčnino. Na Hrvaškem na enoto (za posamezni mobilnik ali tablico) stane okoli 10 evrov na mesec. Koliko bo stala licenca pri nas, še ni določeno, so pa predvidene modifikacije v primerjavi s Hrvaško. V Sloveniji bodo, tako vsaj pravijo, dovolili nameščanje na več naprav (do tri) z eno licenco (vsaka naprava ima svojo bazo podatkov, jih je pa mogoče združiti).

Razvijalci izpostavljajo tudi prednost plačevanja mesečne licenčnine za sezonske podjetnike. Tisti, ki račune izdajajo samo v nekaterih mesecih, bodo licenčnino plačali samo v tistih mesecih, sicer pa stroška ne bodo imeli.

Računi tudi prek SMS-sporočil

Če bo uporabnik želel tiskati račune, bo potreboval še tiskalnik (ni vštet v licenčnino). Ustvarjalci aplikacije v spotu prikazujejo prenosne tiskalnike bluetooth, ki se zataknejo za pas. Pri njih stanejo od okoli 150 evrov naprej, pravi Mrvoš. Ni pa nujno, da uporabnik kupi takšnega. Omogočeno bo namreč tudi tiskanje prek ožičenega tiskalnika. 

In še ena zanimivost: prodajalec lahko izda račun tudi v nefizični obliki. Kot so nam povedali, bo mogoče račun poslati po e-pošti ali kar po SMS-sporočilu.

Plačevanje računov bo mogoče denimo tudi z Moneto.

Vsi podatki o računih se hranijo na telefonu – ni jih mogoče brisati –, shranjeni pa so tudi v oblaku. Za zadnjega uporabljajo Googlovo storitev Drive (brezplačna storitev).

Aplikacija za slovenski trg bo dostopna februarja letos.

Deli s prijatelji