NE VEČNO

Župan skoraj pol stoletja

Objavljeno 05. julij 2020 22.05 | Posodobljeno 05. julij 2020 22.05 | Piše: Veso Stojanov

Če bi bil Francoz v nedeljo spet izvoljen, bi vladal do svojega 101. rojstnega dne.

André Trigano po četrt stoletja ne bo več župan mesta Pamiers. FOTOGRAFIJE: GETTY IMAGES
Ko se enkrat dokoplješ do oblasti in ugotoviš, da je sladka, da je tam gor tako lepo, se od nje težko posloviš. To ne velja samo za naše kraje, ampak je enako povsod po svetu. V nedeljo je v Franciji potekal drugi krog županskih volitev – prvega so izpeljali že marca, a so drugega zaradi koronakrize prestavili za tri mesece. Precej pozornosti je požel dvoboj v mestecu Pamiers ob vznožju Pirenejev, kjer sta se spopadla dozdajšnji župan André Trigano in zdravnica na urgenci Frédérique Thiennot. Zmagala je zdravnica, čeprav je imel Trigano po prvem krogu kar lepo prednost.

Pol stoletja v službi javnosti

In zakaj se je javnost južne Francije tako zelo zanimala za župansko tekmo v Pamiersu? Razlog je André Trigano. Gospod v letih, letos septembra bo dopolnil 95 let, je bil župan Pamiersa kar 25 let, in če bi ga njegovi someščani v nedeljo še enkrat potrdili, bi župansko verigo okoli vratu nosil vse do svojega 101. rojstnega dne. Trigano je svojevrstni rekorder, saj je bil prav toliko časa župan še manjšega mesta Mazares, prav tako v podpirenejski francoski regiji Ariège. Vmes je bil nekaj časa tudi poslanec v francoski nacionalni skupščini. V nedeljo so mu someščani rekli gospod Trigano, dovolj je, in izvolili veliko mlajšo zdravnico.

Pol stoletja v službi javnosti je bil tudi eden od njegovih predvolilnih sloganov. Na novinarska vprašanja, kako to, da pri častitljivi starosti še vedno kandidira, je pred prvim krogom hudomušno odgovarjal: »Upam, da se mi ne bo treba ves čas opravičevati, ker še nisem mrtev.« Sicer pa André Trigano ni zgolj dolgoletni župan dveh manjših francoskih mest. Če bi bil samo to, potem zanj verjetno ne bi nikoli slišali. Širši francoski javnosti je znan kot eden največjih zbirateljev klasičnih avtomobilov. V svojih garažah ima več kot 120 starih avtomobilov znamk Citroën, Cadillac, Triumph, Rolls-Royce in biser kolekcije, Mercedesov excalibur iz leta 1928.
image
Del Triganojeve kolekcije starih avtomobilov

Sicer pa ne izhaja iz krajev pod francoskimi Pireneji. Rodil se je v Parizu leta 1925 judovskemu paru, ki se je v prestolnico priselil iz takrat še francoske Alžirije. Ob začetku nemške okupacije je sosed, ki je delal na policiji, družini svetoval, naj zbežijo iz Pariza, ker naj bi jih gestapo dal na seznam za aretacijo. Družina je poslušala in se umaknila v gorato pokrajino Ariège. Mladi André se je pridružil odporniškemu gibanju in aktivno sodeloval pri izdelavi ponarejenih dokumentov za ljudi, ki so iz Francije čez Pireneje bežali v Španijo, ter pomagal tudi mnogim sestreljenim zavezniškim pilotom, da so prebežali v Španijo. Čeprav je bil med vojno kar trikrat aretiran, se je vedno nekako izmaknil brez posledic.

Šotori namesto vojne

Med vojno je spoznal, da je edina možnost, kako preprečiti, da bi se znova ponovila norija, ta, da spraviš ljudi iz različnih socialnih okolij in različnih narodnosti na skupne počitnice. Zato sta s starejšim bratom kmalu začela izdelovati počitniške šotore. Sekira jima je padla v med, ko sta postala ekskluzivna dobavitelja za kampe novoustanovljene družbe za počitnice Club Med, ki se je prva desetletja delovanja, preden se je prelevila v verigo luksuznih hotelov in letovišč, ukvarjala z vodenjem kampov po francoski obali, v Džerbi v Tuniziji, na Krfu v Grčiji, na Mallorci v Španiji, eden je bil tudi v Jugoslaviji, in sicer pri Primoštenu na srednjem Jadranu.

Širši francoski javnosti je znan kot eden največjih zbirateljev klasičnih avtomobilov.

Ko je Francija sredi 50. let z zakonom podaljšala plačane počitnice vseh zaposlenih z dveh tednov na tri, se je začel razmah počitniške industrije. Podjetje bratov Trigano je doživelo pravi razcvet z opremo za kampiranje in takrat so po vsej Franciji svoje izdelke reklamirali z geslom Kampiranje – to je Trigano (Le camping – c'est Trigano). Hkrati so kupovali kampe po Franciji, Španiji in na Portugalskem, tako da ima njegovo podjetje še zdaj v lasti verigo 40 kampov.

Po uspehu v podjetništvu se je obrnil k politiki, županovanju v dveh mestecih pod Pireneji, rekoč, da mu bodo ljudje bolj verjeli, ker ima zadosti denarja in zato ne bo segal po javnem denarju, temveč ga bo usmerjal v splošno korist. Zdaj tega ne bo več mogel početi.
image
Prizor iz enega od letovišč Cluba Med v 60. letih
Deli s prijatelji