Znižali bodo hotel

Zadnje nadstropje kazi pogled na Akropolo. Hotelirji uničujejo kulturno dediščino.
Fotografija: Turisti uživajo v pogledu na Akropolo, domačini pač ne.
Odpri galerijo
Turisti uživajo v pogledu na Akropolo, domačini pač ne.

Po dolgi kampanji in številnih peticijah je prebivalcem Aten in varuhom dragocene grške kulturne dediščine vendarle uspelo. Hotel s petimi zvezdicami, ki se hvali z dih jemajočo teraso in očarljivimi razgledi na prestolnico, bo ob svoje najvišje, deseto nadstropje, je sklenil grški arheološki svet, najpomembnejše telo pri odločanju o ohranjanju antičnih zakladov.


Atenski župan Kostas Bakoyannis je navdušen nad odločitvijo, več kot leto dni je namreč krotil protestnike, ki so glasno nasprotovali novim gradnjam ob vznožju ene največjih turističnih znamenitosti v državi in na svetu. Samo prebivalci četrti južno od Akropole so v nekaj dneh zbrali 23.000 podpisov in podprli peticijo proti lastniku hotela Coco-Mat, ki sicer izdeluje vzmetnice, zdaj pa trda prede številnim drugim podjetnikom, ki so v Atenah načrtovali turistične nastanitve, a se bodo zdaj spopadli z novimi birokratskimi ovirami. Potrebna je sicer tudi korenita sprememba zakonodaje, ki ureja urbanistično načrtovanje, vpijejo protestniki, a glede na to, da so enkrat že rešili Akropolo, so polni upanja, da bodo uspešni tudi v prihodnje.

»Ko smo škodo povzročili Akropoli, smo zamajali temelje naše civilizacije,« je opozorila grška kulturna ministrica Lina Mendoni in poudarila, da je Akropola tudi pomemben simbol, ne le spomenik. Arheološki svet je sklenil, da so lahko hoteli na občutljivem območju visoki le 24 metrov; z zdajšnji višino 31,5 metra je Coco-Mat daleč najvišja stavba v četrti, kar je nedopustno. Makriyianni je sicer pretežno stanovanjska četrt, a zaradi vse večjega navala tujih obiskovalcev v zadnjih letih dobiva turistično podobo. Epidemija novega koronavirusa je Atenam sicer omočila pomemben predah, a oblasti se bojijo, da bodo čez nekaj časa razmere v grški prestolnici brez ključnih sprememb znova kritične, zato je nujno ukrepati čim prej, poudarjajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije