PREVELIKA MASA

Znano, zakaj naj bi Američani bolj umirali za covidom 19

Ugotavljajo, da je razlog v preveč kilogramih.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Sefa Ozel, Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Sefa Ozel, Getty Images/istockphoto

Raziskava Svetovne zveze proti debelosti (World Obesity Federation) je ugotovila, da je 90 odstotkov smrtnih primerov zaradi covida 19 v državah, kjer ima polovica prebivalcev preveč kilogramov. Problem je največji v ZDA, kjer je predebelih kar 70 milijonov ljudi.

V ZDA se je do sinoči po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom okužilo več kot 28,8 milijona ljudi, za covidom 19 pa jih je umrlo več kot 520.000. To je največ od vseh držav sveta, čeprav so ZDA glede na število prebivalcev po smrtnih primerih na osmem mestu. V četrtek je število okužb in smrti v primerjavi s sredo spet nekoliko naraslo, in sicer na 66.000 in 2500. V ZDA ima 67,9 odstotka prebivalstva indeks telesne mase nad 25. Zdrava raven je med 18 in 24, vrednost nad 30 pa je debelost. Takih Američanov je 70 milijonov. Predebeli ljudje pogosteje huje zbolijo zaradi covida 19, ker imajo oslabljen imunski sistem.

Najmanj smrtnih primerov na število prebivalcev je v Vietnamu, kjer ima preveliko telesno težo le 7,3 odstotka prebivalstva. Podobno velja tudi za Japonsko in Singapur.

image_alt
Zdaj je jasno, koliko angleških, južnoafriških in nigerijskih primerov je pri nas potrjenih


V ZDA pospešeno cepijo prebivalstvo proti koronavirusu s tremi cepivi (Pfizer, Moderna in Johnson & Johnson) in do konca maja bodo imeli po besedah predsednika Josepha Bidna dovolj cepiva za vse odrasle prebivalce. V nekaterih državah so starostno mejo upravičenosti do cepiva že spustili na 50 let.

V ZDA pa so prvi na svetu cepili tudi živali. V živalskem vrtu v San Diegu so s poskusnim cepivom proti koronavirusu, ki ga je za živali razvilo podjetje Zoetis, cepili štiri orangutane in pet šimpanzov vrste bonobo. Med cepljenimi je orangutanka Karen, ki je imela leta 1994 prvo odprto operacijo srca na primatu, poroča National Geographic.

V San Diegu se je s koronavirusom v živalskem vrtu okužilo osem goril, ki sedaj okrevajo. Po svetu so bili primeri okužb s koronavirusom tudi med psi, mačkami, tigri in levi ter drugimi živalmi.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas