PREHANJE MED POLETNIM IN ZIMSKIM ČASOM

Znano, kdaj in koliko časa bomo še premikali ure

Aktivnosti, da bi prenehali premikati ure, stojijo.
Fotografija: Evropejke in Evropejci imamo dovolj premikanja ure, a se bo to do nadaljnjega nadaljevalo. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Evropejke in Evropejci imamo dovolj premikanja ure, a se bo to do nadaljnjega nadaljevalo. FOTO: Jože Suhadolnik

Ste se že veselili, da bo vsakoletnega dvakratnega premikanja ure konec, ko je na ravni Evropske unije nastal predlog, da bi leta 2021 še zadnjič premaknili uro? Če da, ne boste ravno veseli, da se bo premikanje s poletnega na zimski čas in obratno nadaljevalo še najmanj nekaj let.

Evropska komisija je v skladu z direktivo Evropskega parlamenta in Sveta o ureditvi poletnega časa sklenila, da se bo za obdobje od leta 2022 do vključno 2026 poletni čas začel in končal na navedene datume ob 1.00 ponoči po univerzalnem koordiniranem času (UTC):
  • leta 2022 v nedeljo 27. marca in 30. oktobra,
  • leta 2023 v nedeljo 26. marca in 29. oktobra,
  • leta 2024 v nedeljo 31. marca in 27. oktobra,
  • leta 2025 v nedeljo 30. marca in 26. oktobra,
  • leta 2026 v nedeljo 29. marca in 25. oktobra.

Po predlogu o prenehanju premikanja ure naj bi se vsaka država članica  odločila, kateri čas bo uporabljala – zimskega ali poletnega. Vendar pa je predlog obstal, aktivnosti na tem področju stojijo, Evropejci pa bomo še naprej dvakrat letno premikali ure. No, roko na srce, večinoma se na skoraj vseh napravah ure premaknejo kar same.

image_alt
Bomo letos zadnjič premaknili ure?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije