VELIKA BRITANIJA

Znano, kdaj bodo sporočili ime novega britanskega premierja

Kandidate naj bi nominirali v torek.
Fotografija: Tudi ministrica Liz Truss je kandidatka za novo premierko. FOTO: Peter Nicholls, Reuters
Odpri galerijo
Tudi ministrica Liz Truss je kandidatka za novo premierko. FOTO: Peter Nicholls, Reuters

Britanska konservativna stranka bo novega predsednika stranke in s tem premierja Združenega kraljestva naznanila 5. septembra, je danes sporočil Graham Brady, predsedujoči t. i. odboru 1922, ki ga sestavljajo torijski poslanci, ki niso ministri in določajo časovnico strankarskih volitev, poroča britanski BBC.

image_alt
Boris Johnson sporočil svojo odločitev: Ostajam predsednik vlade, dokler ...

Po Bradyjevih besedah bodo člani stranke lahko nominirali kandidate v torek, pri čemer bodo morali ti imeti vsaj 20 glasov podpore.

Prvi krog glasovanja bo potekal v sredo, drugi pa v četrtek, je še dodal Brady. Ta glasovanja bodo potekala, dokler ne ostaneta zadnja dva kandidata, zmagovalec pa bo razglašen v začetku septembra.

Znanih 11 kandidatov 

Trenutno je znanih 11 kandidatov za naslednika Borisa Johnsona, ki je prejšnji teden odstopil z mesta vodje stranke, kar vodi tudi do zamenjave na vrhu britanske vlade. Kot zadnja se je v nedeljo tekmi pridružila zunanja ministrica Liz Truss.

Pred Trussovo je kandidaturo napovedala tudi ministrica za trgovino Penny Mordaunt, ki pa glede na zadnje ankete ni med favoriti za premierski stolček. Med najverjetnejšimi Johnsonovimi nasledniki je nekdanji finančni minister v njegovi vladi Rishi Sunak. Poleg tega so kandidaturo napovedali še minister za promet Grant Shapps, državna tožilka Suella Braverman, finančni minister Nadhim Zahawi, poslanec Tom Tugendhat, nekdanja ministrica za enakost Kemi Badenoch in novi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Rehman Chishti.

Med kandidati je tudi predsednik odbora za zdravstvo Jeremy Hunt. Slednji se je v drugem krogu volitev za vodjo konservativne stranke leta 2019 spopadel z Johnsonom in takrat zasedel drugo mesto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije