BENEDIKT XVI.

Znano, kaj sledi po smrti zaslužnega papeža

Pogrebno slovesnost bo vodil papež Frančišek.
Fotografija: V četrtek 5. januarja ob 9.30 se bo na Trgu svetega Petra začel pogreb, ki ga bo vodil sveti oče. FOTO: Guglielmo Mangiapane, Reuters
Odpri galerijo
V četrtek 5. januarja ob 9.30 se bo na Trgu svetega Petra začel pogreb, ki ga bo vodil sveti oče. FOTO: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl danes, bodo pokopali 5. januarja, pogrebne slovesnosti pa bo vodil papež Frančišek, so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočili iz Vatikana.

Prvi papež po skoraj 600 letih, ki je odstopil s položaja, je umrl danes dopoldne v samostanu Matere Cerkve v Vatikanu. Star je bil 95 let.

Krsta s posmrtnimi ostanki zaslužnega papeža bo od ponedeljka v baziliki svetega Petra, kjer se bodo verniki lahko poslovili od njega. »V četrtek 5. januarja ob 9.30 se bo na Trgu svetega Petra začel pogreb, ki ga bo vodil sveti oče,« je danes novinarjem v Vatikanu še povedal tiskovni predstavnik svetega sedeža Matteo Bruni.

Kot osmi Nemec na čelu Katoliške cerkve in drugi, ki ni bil Italijan v skoraj 500 letih, je izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja. Za papeža je bil izvoljen 19. aprila 2005, odstopil pa je 28. februarja 2013 kot prvi papež po skoraj 600 letih. S tem je odprl pot za izvolitev svojega argentinskega naslednika, papeža Frančiška.

Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je pred izvolitvijo za papeža imenoval Joseph Ratzinger, je od svojega odstopa leta 2013 živel v relativni osami v vatikanskem samostanu.

Že več mesecev je bilo znano, da je fizično šibak in da komaj govori. Njegovo zdravje se je močno poslabšalo v sredo, ko je papež Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu sporočil, da je Benedikt XVI. zelo bolan, in vernike prosil za posebno molitev za 95-letnega zaslužnega papeža. Prav tako je še isti dan Benedikta obiskal v samostanu Matere Cerkve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije