BRONX

Znano, kaj je povzročilo smrtonosni požar v New Yorku (VIDEO)

Umrlo je devet odraslih in osem otrok.
Fotografija: Z ognjem se je borilo 200 gasilcev. FOTO: Carlo Allegri, Reuters
Odpri galerijo
Z ognjem se je borilo 200 gasilcev. FOTO: Carlo Allegri, Reuters

Požar, ki je v nedeljo izbruhnil v 19-nadstropnem stanovanjskem bloku v newyorškem Bronxu in zahteval 17 smrtnih žrtev, med njimi osem otrok, je najverjetneje izbruhnil zaradi iskre, ki jo je sprožil pokvarjen prostorski grelnik v dvojnem stanovanju v drugem in tretjem nadstropju.

image_alt
Ljudje skakali skozi okna, gasilci nosili otroke: grozljivi posnetki požara v New Yorku

Gasilski komisar Daniel Nigro je dejal, da se preiskava najbolj smrtonosnega požara v mestu v zadnjih 30 letih osredotoča na omenjeni prostorski grelnik.

Posredovalo 200 gasilcev

Gasilci so našli vrata stanovanja odprta, kar je dimu omogočilo, da se je začel hitro vzpenjati navzgor po poslopju. Ogenj je zaradi hitrega posredovanja okoli 200 gasilcev uničil le bližnjo okolico stanovanja, v katerem je zagorelo.

Stanovalce, med katerimi je po besedah župana New Yorka Erica Adamsa veliko priseljencev iz Gambije, je zajel gost črn dim, ki jim je otežil evakuacijo. Nekateri so potem odpirali okna stanovanj in polagali mokre brisače pod vrata. Ljudje, ki so se prebili na prosto iz poslopja, zgrajenega leta 1973, so bili prekriti s sajami, reševalci pa so morali številnim pomagati s kisikom. Poškodovanih je bilo 63 oseb.

Grozljiv smrtni davek

»Smrtni davek je grozljiv. To bo eden najhujših požarov v sodobnem času,« je novinarjem na prizorišču tragedije nekaj ulic zahodno od živalskega vrta v Bronxu povedal Adams. Sprva je sicer govoril o 19 smrtnih žrtvah, a so predstavniki mestnih oblasti število kasneje popravili na 17. Med njimi je bil devet odraslih in osem otrok.

Gasilci so našli trupla in reševali ranjene praktično v vsakem nadstropju poslopja. »To je nekaj brez primere v našem mestu,« je dejal Nigro in potem požar primerjal s tistim iz leta 1990 v družabnem klubu Happy Land prav tako v Bronxu južno od znamenitega živalskega vrta. Požar je namerno zanetil moški, ki se je sprl z nekdanjim dekletom in so ga vrgli iz kluba.

Dim se je hitro širil v zgornja nadstropja. FOTO: Tanisha Ashe Via Reuters
Dim se je hitro širil v zgornja nadstropja. FOTO: Tanisha Ashe Via Reuters

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas