MLADI DUNAJČAN

Znano družinsko ozadje napadalca: Kujtim F. je bil na radarju varnostne službe

Po pisanju nemškega medija je znana identiteta napadalca, ki je na Dunaju izvedel teroristični napad.
Fotografija: Oblasti sicer še vedno ne morejo izključiti možnosti, da je v napadu sodelovalo več napadalcev, in vztrajajo pri pozivu ljudem, naj ostajajo doma in se izogibajo zlasti središču mesta. FOTO: Radovan Stoklasa, Reuters
Odpri galerijo
Oblasti sicer še vedno ne morejo izključiti možnosti, da je v napadu sodelovalo več napadalcev, in vztrajajo pri pozivu ljudem, naj ostajajo doma in se izogibajo zlasti središču mesta. FOTO: Radovan Stoklasa, Reuters

V napadu na Dunaj je bil ubit napadalec, ki ga je policija že identificirala. Bil je simpatizer Islamske države. Avstrijski notranji minister Karl Nehammer potrdil sprva neuradne podatke dunajskega medija, da je bil sinoči ustreljeni storilec 20-letni državljan Avstrije in Severne Makedonije. Moški je bil v preteklosti že kaznovan zaradi terorističnega združevanja.

Napadalec z imenom Kujtim Fejzulai je bil ob napadu oborožen z avtomatsko puško, pištolo in mačeto. Nosil je tudi imitacijo eksplozivnega pasu, je pojasnil minister.

Šlo je za simpatizerja skrajne islamistične skupine Islamska država, ki je bil 25. aprila 2019 obsojen na 22 mesecev zapora, ker je poskušal odpotovati v Sirijo, da bi se tam pridružil IS. 5. decembra lani so ga predčasno pogojno izpustili na prostost, saj so zanj kot za mladega odraslega veljali določeni privilegiji.

Po pisanju odgovornega urednika dunajskega medija Falter Floriana Klenka, ki je objavil prve neuradne podatke o identiteti storilca, je 20-letnik albanskega porekla iz Severne Makedonije in je odraščal na Dunaju. »Ime mu je Kurtin S., rojen je leta 2000 na Dunaju, kjer je tudi rasel. Njegovi starši so iz Severne Makedonije in nimajo nikakršne povezave z islamom.«



Moški, ki je sinoči na Dunaju ubil štiri ljudi, je bil na radarju varnostne službe v boju proti terorizmu (BVT), saj je bil eden od 90 avstrijskih islamistov, ki so skušali odpotovati v Sirijo. Kot piše Klenk, so mu julija preprečili odhod na vojno območje v Sirijo. »A oblasti niso verjele, da bi lahko prav on načrtoval teroristični napad,« je zapisal.
Preberite tudi: Ljudje med napadom panično bežali, se skrivali za grmovjem, pod klopmi, za zidovi ...


Po pisanju nemškega časnika Bild je napadalec včeraj na instagram dvema prijateljema poslal videoposnetke napada na Charlie Hebdo iz leta 2015, ko je bilo ubito 12 ljudi. Dodal je še nekaj fotografij, na katerih pozira s puško in mačeto, poleg pa je napisal tudi arabsko besedo Baqiyah, ki je del fraze »Islamska država ostaja in se širi.«


Nemčija po napadu na Dunaju zaostrila nadzor na meji z Avstrijo


Nemčija je po terorističnem napadu, ki je v ponedeljek na Dunaju terjal življenja štirih ljudi, okrepila svoj nadzor na meji z Avstrijo. Policija namreč še vedno išče morebitne sostorilce napadalca, ki so ga v posredovanju ubili. Več pregledov na meji z Avstrijo je že v ponedeljek naznanila tudi Češka.

Zaostren nadzor na meji je sedaj »taktična prednostna naloga« zvezne policije, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil njen tiskovni predstavnik. Da izvajajo naključne preglede na meji s sosednjo Avstrijo, če bi morebiti v njihovi smeri zbežal napadalec, je že v ponedeljek sporočila tudi Češka. V državi so tudi okrepili nadzor večjih judovskih poslopij.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije