ZADNJE SLOVO

Zgodovinski pogreb zaslužnega papeža, prisotni tudi visoki predstavniki iz Slovenije (FOTO)

Ob pogrebu veljajo strogi varnostni ukrepi. Med drugim je zaprt zračni prostor nad Vatikanom, za varnost je skrbelo več kot 1000 rimskih policistov.
Fotografija: Zgodovinski dogodek. FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters
Odpri galerijo
Zgodovinski dogodek. FOTO: Kai Pfaffenbach Reuters

V Vatikanu so se ob 9.30 začele pogrebne slovesnosti za zaslužnega papeža Benedikta XVI. Prvič v zgodovini jih vodi naslednik umrlega papeža, sedanji papež Frančišek. Na vatikanski Trg svetega Petra se je ob tej priložnosti zgrnilo na tisoče vernikov in cerkveni dostojanstveniki, pogreba se udeležujejo tudi številni državniki.

FOTO: Guglielmo Mangiapane Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane Reuters

Iz Slovenije so udeležbo na pogrebu napovedali predsednica republike Nataša Pirc Musar z možem Alešem, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf ter ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Pogreb je spremljal tudi slovenski kardinal Franc Rode.

V krsto položili tudi spominske predmete

Zaslužni papež bo pokopan v kripti bazilike svetega Petra, v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., čigar posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. 

Tja bodo Benedikta XVI. v krsti skupaj z več spominskimi predmeti – spominskimi kovanci in medaljami iz obdobja njegovega pontifikata, Benediktovimi palijami in v kovinskem valju še besedilo z opisom njegovega obdobja papeževanja – položili takoj po pogrebni slovesnosti. Ležal bo v treh krstah – iz lesa iz ciprese, cinka in še iz hrasta. Od zaslužnega papeža se je v baziliki v treh dneh poslovilo okoli 200.000 ljudi. 

FOTO: Yara Nardi Reuters
FOTO: Yara Nardi Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije