VOJNA V UKRAJINI

Zelenski v ruščini spregovoril o genocidu, Biden poziva k sojenju Putinu

Ukrajinske oblasti preiskujejo vojne zločine v okolici Kijeva.
Fotografija: Uničenje v Mariupolu. FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters
Odpri galerijo
Uničenje v Mariupolu. FOTO: Alexander Ermochenko, Reuters

V ruskem obstreljevanju je bilo na jugu Ukrajine v nedeljo ubitih osem ljudi, 34 pa ranjenih, je danes sporočilo ukrajinsko tožilstvo v Kijevu. Ubitih je bilo sedem prebivalcev Očakiva, še 20 pa jih je bilo ranjenih. V mestu Mikolajiv je umrla ena oseba, 14 je bilo ranjenih, med njimi otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP

»Ruske oborožene sile so napadle mesti Očakiv in Mikolajiv. V obstreljevanju so bili poškodovani hiše, vozila in civilna infrastruktura,« je v ponedeljek v izjavi zapisal ukrajinski generalni tožilec.

Število smrtnih žrtev v Mikolajivu je v nedeljo potrdil tudi lokalni guverner Vitalij Kim. Največje ukrajinsko pristanišče, ki leži na poti do Odese, je ruska vojska močno obstreljevala že na začetku invazije, ko ga je neuspešno poskušala zavzeti. Konec prejšnjega meseca je ruska raketa v mestu zadela poslopje regionalne mestne vlade, pri čemer je bilo ubitih 36 ljudi.

Nagovor Zelenskega v ruščini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, potem ko so v mestih okoli Kijeva, od koder so se umaknile ruske sile, odkrili številna trupla civilistov, ponoči v video nagovoru dejal, da »se je na Ukrajino zgrnilo koncentrirano zlo«. Ruske sile je označil za »morilce, mučitelje, posiljevalce in roparje, ki sami sebe imenujejo vojska«. Dodal je, da ruske sile po tem, kar so naredile, zaslužijo smrt, poročajo tuje tiskovne agencije.

Del nagovora je Zelenski povedal v ruščini. Dejal je, da si želi, da bi matere ruskih vojakov videle trupla ubitih ljudi v Buči, Irpinu in Hostomelu. »Rad bi, da vsi voditelji Ruske federacije vidijo, kako se izvršujejo njihovi ukazi,« je dodal.

image_alt
Svet v šoku zaradi ruskih grozodejstev: »Najhujši nacistični zločini so se vrnili v EU«

Povedal je, da so oblikovali posebno telo, ki bo preiskovalo zločine na območjih okoli Kijeva, od koder so se umaknile ruske sile. Po navedbah ukrajinske generalne tožile Irine Venediktove so doslej našli trupla 410 civilistov ter tudi množične grobove.

Rusija odgovornost za poboje zanika ter trdi, da so delo ukrajinskih nacionalistov, ki hočejo odgovornost podtakniti Rusiji. Moskva je za danes zahtevala zasedanje Varnostnega sveta ZN o tem.

Biden: Putin je vojni zločinec

Ameriški predsednik Joe Biden je po odkritju množice trupel civilistov v ukrajinski Buči, od koder so se umaknile ruske enote, pozval k sojenju ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu zaradi vojnih zločinov. Dodal je, da želi sprejeti dodatne sankcije proti Rusiji.

»Videli ste, kaj se je zgodilo v Buči. Putin je vojni zločinec,« je dejal Biden, vendar dejanja Rusov ni označil za genocid, kot je to storil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Rusija zanika poboje

Rusko obrambno ministrstvo je včeraj zatrdilo, da ruske sile niso ubile civilistov v kraju Buča nedaleč od ukrajinske prestolnice. Kot je zatrdilo, v času, ko je bila Buča pod rusko zasedbo, niti en lokalni prebivalec ni bil žrtev kakršnih koli nasilnih dejanj. Dodali so še, da je ruska vojska tamkajšnjim prebivalcem dostavila 452 ton pomoči.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zatrdilo ministrstvo, so imeli vsi prebivalci »možnost, da svobodno zapustijo naselje v smeri severa«, saj so predmestja Kijeva južno od Buče takrat neprestano obstreljevale ukrajinske sile. Pretresljive fotografije in video posnetke trupel, ki prekrivajo ulice Buče, so v Moskvi označili kot provokacijo in »še eno produkcijo režima v Kijevu za zahodne medije«.

Ministrstvo je obenem poudarilo, da so ruske sile Bučo zapustile že v sredo, 30. marca, dan po tem, ko je Moskva napovedala umik svojih sil z območja Kijeva in Černigova v Ukrajini. Omenjeni posnetki so nato v javnost prišli šele v soboto, so opozorili.

Macron napovedal nove sankcije

Po Evropi se danes vrstijo obsodbe pobojev civilistov v ukrajinskem mestu Buča. Več voditeljev držav jih je označilo za genocid, pozivajo tudi k novim sankcijam proti Rusiji. Poljski premier Mateusz Morawiecki je pozval k mednarodni preiskavi »genocida« ter predlagal ustanovitev mednarodne komisije, ki naj opravi preiskavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Janša: Ponovila se je tragedija v Katinskem gozdu

Tudi španski premier Pedro Sanchez meni, da je v Buči videti znake morebitnega genocida. »Storili bomo vse, da tisti, ki so zagrešili te vojne zločine, ne bodo ostali nekaznovani. Zato bodo stopili pred sodišča, ki bodo obravnavala te domnevne primere zločinov proti človečnosti, vojnih zločinov in, zakaj ne rečemo, tudi genocida,« je Sanchez danes dejal v Madridu.

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je dejal, da obstajajo znaki vojnih zločinov. »Obstajajo zelo jasni znaki vojnih zločinov. V Buči je bila ruska vojska,« je Macron dejal za televizijsko postajo France Inter po odkritju množičnih grobišč in več sto mrtvih severozahodno od Kijeva. »Prizori so neznosni. Mednarodno pravosodje mora delovati. Tisti, ki stojijo za temi zločini, se morajo odzvati,« je še dejal.

Macron je pozval k nadaljnjim korakom v smeri zaostritve sankcij proti Rusiji na ravni EU, ki bi po njegovih besedah lahko bile usmerjene proti ruski naftni in premogovniški industriji. Dodal je, da bo Francija v prihodnjih dneh te ukrepe uskladila s svojimi partnericami v EU, zlasti z Nemčijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije