RESNIČNA PODOBA

Že stoletja si napačno predstavljamo Jezusa, nova teorija razbija vse, kar smo vedeli do zdaj (FOTO)

Forenziki so razkrili, kakšen naj bi bil resnični obraz Jezusa Kristusa. In ta je daleč od tega, kar si že stoletja predstavljamo.
Fotografija: Tipična katoliška podoba Jezusa Kristusa iz 19. stoletja, avtor je neznan. FOTO: Sedmak, Getty Images
Odpri galerijo
Tipična katoliška podoba Jezusa Kristusa iz 19. stoletja, avtor je neznan. FOTO: Sedmak, Getty Images

Bled, ozek in ljubek obraz z velikimi očmi, ki ga obkrožajo dolgi in valoviti rjavi lasje – to je podoba, ki si jo ljudje predstavljajo, ko pomislijo na Jezusa Kristusa. A v resnici je to le umetniška vizija, ki je nastala v 4. stoletju, ko so ga prvič upodobili na platnu. Noben evangelij namreč ne omenja, kako je bil videti Jezus, v njih nikjer ni govora o njegovih laseh ali bradi.

Pa vendar je bila potreba kristjanov, da svetemu imenu dodajo obraz, zelo močna, na splošno sprejeto podobo Jezusa pa so najbolj vplivali evropski slikarji, ki so živeli v srednjem veku in renesansi. Večinoma so ga upodabljali kot čednega, visokega, svetle polti in modrih oči. A ne povsod. Upodobitev Jezusa je namreč odvisna tudi od tega, na katerem delu sveta ga iščete – lahko je temnopolt, lahko ima latinskoameriški ali arabski pridih. In tako ostaja temeljno vprašanje: kakšen je bil v resnici?

Odgovor je prišel z vznemirljivega novega področja znanosti: forenzične antropologije. Z uporabo metod, podobnih tistim, ki jih je za reševanje zločinov razvila policija, so britanski znanstveniki ob pomoči izraelskih arheologov poustvarili po njihovem mnenju najbolj natančno podobo enega najbolj  znanih obrazov v človeški zgodovini.

Zagorela polt, visok okoli 160 cm

Richard Neave, upokojeni zdravnik in umetnik z univerze v Manchestru, je uporabil forenzično antropologijo, da bi dobil natančen portret Jezusa Kristusa. V zadnjih dveh desetletjih je poustvaril na desetine znanih obrazov, vključno s Filipom II. Makedonskim, očetom Aleksandra Velikega, in frigijskim kraljem Midasom. Če bi kdo lahko ustvaril natančen Jezusov portret, bi bil to on.

Neave je z ekipo raziskovalcev in ob pomoči izraelskih arheologov podrobno analiziral tri lobanje semitov, nato so ob pomoči računalnika pridobili še mišice in kožo.

Po judovskem izročilu je imel Jezus kratke, skodrane lase in brado. Njegov videz je bil torej značilen za bližnjevzhodne Jude, ki živijo v galilejski regiji severnega Izraela. Poleg tega Jezus ni bil posebej visok – domneva se, da je imel le okoli 160 centimetrov, tehtal pa naj bi okoli 50 kilogramov. Teoretizirali so tudi, da bi bil bolj zagorel in mišičast, kot je tradicionalno upodobljen v zahodni umetnosti, saj naj bi do svojega 30. leta večinoma delal kot mizar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije