VATIKAN

Že 16. bosta krasila baziliko sv. Petra

Sabina Šegula in Peter Ribič bosta v torek odpotovala v Vatikan. Podlaga bo zelena iz kavkaške jelke kot simbol večnega življenja.
Fotografija: Na pot gresta s podporo kamniške občine (z leve): dr. Sabina Šegula, Peter Ribič in Matej Slapar. FOTO: Primož Hieng
Odpri galerijo
Na pot gresta s podporo kamniške občine (z leve): dr. Sabina Šegula, Peter Ribič in Matej Slapar. FOTO: Primož Hieng

Tudi ob letošnjem božiču bosta mednarodno priznana slovenska floristka dr. Sabina Šegula in strokovnjak za hortikulturo Peter Ribič sodelovala pri krasitvi bazilike sv. Petra v Vatikanu. Na več kot 770 km dolgo pot bosta odpotovala prihodnji petek popoldne, in sicer na povabilo veleposlaništva RS pri Svetem sedežu in Governatorata vatikanske vlade. Že v soboto zjutraj se bosta kot edina Slovenca pridružila vatikanskim cvetličarjem ter sodelovala pri izdelavi in postavitvi dekoracije za oltarni del bazilike sv. Petra.

»Tokrat gre že za 16. krasitev vse od velike noči leta 2011,« je pred odhodom povedal Ribič. »Posebna čast in privilegij je sodelovati pri takem projektu, saj gre za izjemno veliko in odmevno delo, kajti vse oči sveta so v tem času uprte v oltar največje katoliške cerkve na svetu. Sodelovanje se je začelo leta 2011 povsem po naključju. Glede na vsakoletna povabila delo očitno opravljava dobro, in to je papež Frančišek še posebno poudaril ob letošnji velikonočni poslanici, ko se je Sloveniji zahvalil za delo in cvetje. Vsekakor pa so se v vseh teh letih oblikovale že prave prijateljske vezi med nama in vatikanskimi vrtnarji, ki stalno skrbijo za park ter cvetlične dekoracije za različne dogodke,« je še dejal Ribič.

Zgledno sodelujeta z vatikanskimi cvetličarji. FOTO: Osebni arhiv
Zgledno sodelujeta z vatikanskimi cvetličarji. FOTO: Osebni arhiv

Slovenska cvetličarja sta vesela, ker je njuno poslanstvo letos podprla občina Kamnik z županom Matejem Slaparjem na čelu.

Obvezna je pozlata

Kako poteka takšno delo in kaj pripravljata za praznično podobo mogočnih Berninijevih stebrov, oltarja in papeževega balkona, sta nam pokazala v župnijski cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja na Šutni v Kamniku. »Podlaga bo zelena iz kavkaške jelke kot simbol večnega življenja,« je povedal Peter. »Dodana bo rdeča barva. Lani smo uporabili božične zvezde, zato smo jih tudi letos. Obvezna je pozlata, torej razne pozlačene veje, dodamo pa lahko še bele vrtnice in storže.« Šegulova je dodala, da lahko kombinirajo v ognjenih barvah, na primer z dodajanjem rdečih vrtnic, bele pa so vedno pri Marijinem oltarju, ne glede na praznik.

Papež Frančišek med lansko polnočnicov FOTO: Reuters
Papež Frančišek med lansko polnočnicov FOTO: Reuters

»V celoti bova okrasila oltar, kraj, kjer sedi papež, pod kripto, v božičnem času pa tudi balkon, s katerega papež podeli tradicionalni blagoslov mestu in svetu, Urbi et orbi. Ta balkon se krasi dvakrat letno in morda še ob predstavitvi novega papeža. To je privilegij, ki mu v cvetličarstvu pravimo jagodni izbor,« sta povedala strokovnjaka.

Sabina Šegula in Peter Ribič v Vatikanu preživljata zanimive dneve. »Tri dni delava na polno, od jutra do večera. To pomeni, da bova letos delala v soboto, nedeljo in ponedeljek, tako da bo bazilika za sveti večer, torej 24. decembra, že slavnostno okrašena.«

Bazilika sv. Petra je vedno lepo okrašena. FOTO: Osebni arhiv
Bazilika sv. Petra je vedno lepo okrašena. FOTO: Osebni arhiv

Še nekaj, na kar opozarja Šegulova: »Pomembno je tudi druženje v vatikanski vrtnariji. Ne doživi vsakdo piknika v vatikanskih vrtovih, ki ga pripravijo tamkajšnji vrtnarji, midva pa sva bila deležna te pogostitve. Prineseva sva slovensko potico, nad katero so Italijani navdušeni, midva pa nad njihovimi dobrotami.« Peter dodaja, da božični večer preživljata drug z drugim, družinska obdaritev pa pride na vrsto šele 26. decembra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije