Zdrava na svet po umetni oploditvi

Izjemen uspeh znanstvenikov, dva mladička je donosila nadomestna mati. Življenjski prostor gepardov je vse manjši, pogosto so žrtve krivolova.
Fotografija: Mladička odlično napredujeta. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Mladička odlično napredujeta. FOTO: Instagram

Izjemen uspeh so dosegli ameriški znanstveniki, umetna oploditev očitno daje upanje za vse manjšo populacijo gepardov. Skotila sta se namreč mladiča, ki so ju spočeli z biomedicinskim postopkom, varno pa ju je donosila zdrava nadomestna mati.
Pri zahtevnem projektu so sodelovali strokovnjaki iz živalskega vrta Columbus Zoo and Aquarium v ameriški zvezni državi Ohio, živalskega vrta Smithsonian v Washingtonu, z Inštituta za ohranitveno biologijo in ustanove za ohranjanje redkih živalskih vrst Fossil Rim Wildlife Center v Teksasu.


Kot so pojasnili, so odvzeli jajčeca šestletni biološki materi Kibibi, semenčeca pa samcu iz Teksasa: jajčeca so nato v laboratoriju oplodili in jih vstavili v maternico izbrane triletne samice Izzy, ki se je odlično odrezala kot nadomestna mati. Po treh mesecih sta na svet pokukala zdrava, nadvse prisrčna puhasta mladiča. Samček in samička sta se skotila 19. februarja, so še razodeli, Izzy pa ju zgledno doji, tako da geparda napredujeta v rasti in izpolnjujeta pričakovanja.
Umetna oploditev je dragoceno upanje za vrsto. FOTO: Guliver/Getty Images
Umetna oploditev je dragoceno upanje za vrsto. FOTO: Guliver/Getty Images

Z možnostjo umetne oploditve in nadomestnega materinstva se znanstveniki, zaskrbljeni zaradi vse manjše populacije gepardov (na svetu naj bi jih bilo le še okoli 7500), ukvarjajo že petnajst let, dvakrat prej so postopek preizkusili, a brez uspeha. Tokratni dosežek je tako prinesel novo upanje za ranljivo vrsto, ki pa se nevarno približuje kategoriji ogroženih živali; vse manj mladičev namreč doživi odraslost, njihov življenjski prostor je vse manjši, gepardi so pogosto žrtve krivolova in prepovedane trgovine z živalmi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije