ZDA zaradi umora v plamenih

Besni protestniki zažigajo mesta. Zahtevajo smrtne kazni.
Fotografija:
Odpri galerijo

Policijsko nasilje nad temnopoltimi se preprosto mora ustaviti, zadnje dni besno vpijejo protestniki v Minneapolisu in St. Paulu. V ZDA se namreč sramujejo še ene absurdne smrti, tokrat jo je skupil 46-letni George Floyd, in to med aretacijo.
...
...

Zasačili so ga namreč, ko je poskušal v prodajalni opraviti nakup s ponarejenim bankovcem, eden od policistov, ki so prihiteli na kraj dogodka, pa je na njegovem vratu klečal več kot osem minut – kljub Floydovemu rotenju, naj ga izpusti, saj da ne more dihati. Dogajanje so posnele tudi varnostne videokamere in telefoni zgroženih mimoidočih, reševalci, ki so potem prispeli, pa možakarju niso mogli več pomagati.

Vse več Američanov je na nogah zaradi brutalnih policistov, ki se očitno znašajo nad Afroameričani, spomnimo se grozljivega dejanja upokojenega policista in njegovega sina v zvezni državi Georgia, ki sta pred nekaj tedni s tremi streli hladnokrvno pokončala temnopoltega tekača, češ da sta ga utemeljeno sumila za vlom v soseski, in poznejše ignorance policistov, ki so opravili zaslišanje, in tožilstva, ki se sprva ni zavzelo za obtožbo morilcev.

Boleči obračuni se očitno nadaljujejo, česar pa državljani ne bodo več dopuščali, so številni besni protestniki dokazali v več mestih v zvezni državi Minnesota, kjer so ropali prodajalne, uničevali stavbe in zažgali celo policijsko postajo, plameni so zajeli tudi številna druga poslopja in avtomobile, odmevali so streli, poročali so o ranjenem lastniku prodajalne. Zaradi izgredov so ustavili javni promet. Župana dveh mest sta za pomoč zaprosila celo narodno gardo, na ulicah Minneapolisa in St. Paula divja prava vojna, se oblasti držijo za glavo, protesti pa se širijo tudi v druga večja mesta, kot so Los Angeles, New York, Chicago in Denver.


Vsi štirje policisti, ki so sodelovali pri Floydovi aretaciji, so ostali brez službe, eden od njih, Derek Chauvin, se je znašel v lisicah, a protestniki se še niso umirili. Za nasilne može postave zahtevajo najhujšo, smrtno kazen.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije