AFGANISTAN

ZDA v zračnem napadu ubile družino, tudi dveletnico

Ameriška vojska primer še preiskuje.
Fotografija: Vozilo, na katero so izstrelili rakete. FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
Vozilo, na katero so izstrelili rakete. FOTO: Stringer Reuters

V zračnem napadu na enega od vpletenih v teroristični napad na letališču v Kabulu prejšnji teden so ameriške sile ubile tudi civiliste. Kot poroča CNN, je med njimi devet pripadnikov iste družine in kar šest otrok. Najmlajša med njimi naj bi bila dveletna deklica.

image_alt
V Kabulu spet eksplozija, ZDA izvedle zračni napad


Ameriške sile dogodka še niso potrdile in še preverjajo tudi možnost civilnih žrtev v nedeljo, ko so izvedle zračni napad z brezpilotnim letalnikom na domnevne člane Islamske države. Poročil o mrtvem civilistu ne morejo namreč niti potrditi niti zanikati. To je dejal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva John Kirby. Okoliščine še preiskujejo, je dodal. V vozilu z domnevnim napadalcem je bilo namreč veliko eksploziva, zato bi lahko bile še druge žrtve. 

Nevarnost novih napadov

Pentagon je danes posvaril pred možnostjo novih napadov na letališču v Kabulu le nekaj ur pred rokom za umik tujih sil. Kirby je poudaril, da je grožnja še vedno zelo realna in v nekaterih primerih specifična. ZDA imajo na voljo še zadnje ure, preden se v torek izteče rok za umik ameriških sil iz Afganistana. Potem ko so talibani prevzeli nadzor nad državo, je na tisoče ljudi že zbežalo iz države. Ne evakuacijskih letih so doslej skupno prepeljali več kot 122.000 ljudi. ZDA pa sedaj skušajo iz države spraviti še predvsem svoje vojake in diplomate.

image_alt
ZDA že vračajo udarec: Prvi znaki kažejo, da smo ubili tarčo


Največjo grožnjo v Afganistanu trenutno pomeni Islamska država, ki je prevzela odgovornost za smrtonosni napad prejšnji teden, ko je umrlo več kot 100 ljudi. Danes pa je po lastnih navedbah proti letališču izstrelila šest raket. Talibani so sicer sporočili, da je napad prestregel obrambni sistem na letališču. Raketni napad je potrdila tudi Bela hiša, ki je zagotovila, da še naprej vzletavajo z letališča.


 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas