NEPRILJUBLJEN BOGATAŠ

Zbirajo podpise: Bezos, ostani v vesolju!

Spletna stran Change.org zbira podpise proti milijarderju. Najbogatejši zemljan je nepriljubljen in velik skopuh.
Fotografija: Ima se za dobrotnika, v resnici pa je skopuh. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Odpri galerijo
Ima se za dobrotnika, v resnici pa je skopuh. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters

Konec julija bo Jeff Bezos pisal zgodovino: z bratom Markom in še tretjim potnikom, ki si je vozovnico priboril na dražbi in zanjo odštel kar 23 milijonov evrov, bo 20. julija poletel v vesolje. To bo prvi turistični polet na rob atmosfere, kakšnih 100 kilometrov visoko, a mnogi si želijo, da bi najbogatejši zemljan tam kar ostal.

Ustanovitelj Amazona se rad kaže kot dobrotnik, a je skrajno nepriljubljen med zaposlenimi pri spletnem velikanu zaradi domnevnega kratenja delavskih pravic, onemogočanja združevanja v sindikatih in nizkih plač, njegov skopuški odnos pa presega tudi meje podjetja: pri donacijah naj bi ga prekosil celo osovraženi nekdanji predsednik Donald Trump, svoji bivši ženi Mackenzie Scott pa pri dobrodelnosti ne sega niti do kolen.

Bivša daruje, on bi si pa rad podredil svet, menijo podpisniki. FOTO: Danny Moloshok/Reuters
Bivša daruje, on bi si pa rad podredil svet, menijo podpisniki. FOTO: Danny Moloshok/Reuters


Po drugi strani pa je skrajno razsipen pri drugih projektih, s katerimi ne bo rešil sveta, verjetno pa si želi svetovno prebivalstvo s tem podrediti, menijo mnogi, in eden takšnih naj bi bil med drugim njegov načrtovani polet v vesolje. Mnogi namreč menijo, več kot 100.000 je takšnih, da bi lahko Bezos vesoljske naložbe raje preusmeril kam drugam, če pa se že tako baha s polno denarnico, naj na robu vesolja kar ostane, soglašajo podpisniki dveh peticij, ki imata iz ure v uro več podpornikov.

No, znano je, da načrtuje Bezos s posadko vrnitev na trdna tla že po desetih minutah, a želja tako velikega števila ljudi, da se ustanovitelj Amazona sploh ne vrne na ta planet, je vendarle skrb vzbujajoča.

Spomnimo, druščina bo s še tremi člani posadke na krovu poletela v vesolje s plovilom Bezosovega podjetja Blue Origin, ki se imenuje New Shepard, po prvem Američanu v vesolju Alanu Shepardu. Datum 20. julij ni naključje, takrat bo minilo 52 let od prvega pristanka človeka na Luni. Izlet bo trajal 10 minut.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije