EVROPSKI PARLAMENT

Zaslužki evropskih poslancev: ob bajnih plačah služijo še z dodatnim delom

Kar četrtina jih služi s postranskimi dejavnostmi.
Fotografija: Evropski poslanci morajo dodatni zaslužek prijaviti. FOTO: Brigitte Hase 
Odpri galerijo
Evropski poslanci morajo dodatni zaslužek prijaviti. FOTO: Brigitte Hase 

Več kot četrtina od 705 poslancev Evropskega parlamenta služi še z drugimi dejavnostmi, vrednost njihovih zaslužkov pa je skupno od 3,9 do 11,5 milijona evrov, kaže najnovejša raziskava nevladne organizacije Transparency International EU (TI EU). Organizacija pri tem opozarja na morebitno navzkrižje interesov.

Več kot četrtina evroposlancev (27 odstotkov) je skupaj prijavila od 3,9 do 11,5 milijona evrov zaslužkov s postranskimi dejavnostmi, ugotavlja TI EU v svoji analizi, objavljeni v torek. Analiza temelji na posodobljeni zbirki podatkov EU Integrity Watch, ki vsebuje podatke, pridobljene na podlagi izjav poslancev o finančnih interesih.

Največji zaslužkarji

Med največjimi zaslužkarji so Radoslaw Sikorski (EPP), Sandro Gozi (Renew), Asger Christensen (Renew), Guy Verhofstadt (Renew) in Tomasz Frankowski (EPP). Sikorski je prijavil 40.000 evrov mesečnih prejemkov za »svetovanje«. Med prvimi petdesetimi na seznamu sicer ni nobenega od osmih poslancev iz Slovenije.

Poslance, ki ob mesečni poslanski plači služijo še z dodatnim delom, je mogoče najti v vseh političnih skupinah, vendar v različnem obsegu. Na vrhu lestvice po skupnih letnih prihodkih je desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP). Sledijo liberalci (Renew) in socialisti (S&D). Po številu poslancev v eni politični skupini, ki služijo še z drugimi dejavnostmi, pa je na prvem mestu Identiteta in demokracija (ID), na zadnjem pa Levica.

Pri nevladni organizaciji ocenjujejo, da do 39 poslancev s stranskimi dejavnostmi letno zasluži več kot 100.000 evrov. Dejanske številke bi bile lahko še višje, saj poslanci sami prijavijo svoj zaslužek in njihove izjave niso predmet institucionalnega preverjanja.

Dodatno delo morajo prijaviti parlamentu

Evropski poslanci smejo služiti z dodatnim delom zunaj parlamenta, vendar morajo to prijaviti parlamentu. Organizacija pri tem opozarja, da prijavljeni podatki pogosto niso povsem pregledni in da bi lahko dodatne dejavnosti poslancev pomenile navzkrižje interesov. Ni namreč mogoče izključiti, da bi njihove povezave z zunanjimi organizacijami lahko vplivale na njihovo glasovanje, med drugim na sejah parlamentarnih odborov.

Kot primer pri TI EU navajajo finsko poslanko iz vrst socialistov (S&D) Miapetro Kumpula-Natri, ki ima plačane položaje v upravnih odborih dveh energetskih podjetij v svoji državi, hkrati pa je članica odbora za industrijo, raziskave in energijo Evropskega parlamenta.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas