Zaščitna maska zamenjala beneško (FOTO)

Nekoč prenatrpane Benetke so se med epidemijo umirile. Turizem se počasi vrača.
Fotografija: Maske so obvezne.  FOTOGRAFIJE: Marjan Cerar
Odpri galerijo
Maske so obvezne.  FOTOGRAFIJE: Marjan Cerar

Pandemija novega koronavirusa je močno spremenila naša življenja, ki so se za nekaj časa skoraj ustavila. Počasi se vračamo v bolj normalne tirnice, a tako, kot je bilo pred nekaj meseci, še dolgo ne bo. Pandemija je poleg Kitajske najbolj prizadela Italijo, tam so bili ukrepi zelo strogi, sploh zaradi omejitve gibanja. Turisti v Italijo, priljubljeno pri popotnikih z vsega sveta, še vedno ne morejo, kar je sicer slabo za gospodarstvo, a ne nujno za vse domačine, še posebno pa ne za naravo. Eno od bolj obleganih italijanskih mest so bile pred epidemijo vsekakor Benetke, ki so se utapljale v gneči, po zaprtju meja pa so ljudje tam po dolgem času lahko uživali v kristalno čisti vodi, po kateri so v kanale priplavale celo meduze. Tistim, ki imajo srečo in se lahko v tem času sprehodijo po beneških ulicah, se nikdar ni sanjalo, da bodo v svojem življenju doživeli kaj takšnega, kot je potepanje po praznih Benetkah, ki počasi okrevajo po epidemiji covida-19. Svetovna znamenitost s tisočletno zgodovino je za kratek čas postalo mesto brez turistov in zaživelo po svoje.

Brez maske ne gre

Glavni atribut sodobnih Benetk je zaščitna maska. Brez nje se ne sme stopiti na ulico in 99 odstotkov prebivalcev se zapovedi tudi drži. Izjemoma se kje pojavi tekač, ki mu maska počasi polzi na brado, ali mladi nogometaši na igrišču, ki so kljub prepovedi sneli maske in se prepustili igri. Epidemija je mesto vrnila domačinom, pod krošnjami se igrajo otroci, vesele mame pa klepetajo, ko se ukvarjajo s hišnimi opravili in na vrvi pred hišami obešajo barvito perilo. Morda največji šok za obiskovalca, vajenega nepopisne gneče, je prazen Trg sv. Marka, na katerem se zadržujejo le redki, ali prost vstop v baziliko svetega Marka, kjer je bilo običajno treba čakati več ur. Pa prazni kanali brez gracioznih gondol in babice, ki se mirno družijo na sicer natrpanih ulicah. Prizori so nepopisni in čarobni.

Trgovci nižajo cene

Benetke počivajo in čakajo na nove goste, ki so za zdaj še zelo redki, kljub temu da je tu in tam slišati angleško govorico in opaziti pare, ki se fotografirajo. Lastniki trgovin optimistično gledajo v prihodnost, čistijo prostore, znižujejo cene spominkov in prigrizkov, tudi kepico sladoleda je zdaj mogoče kupiti po spodobni ceni, za parkiranje v parkirni hiši pa je treba odšteti polovični znesek od tistega pred epidemijo. Če so bile Benetke nekoč turistov že naveličane, se je to povsem spremenilo. Zdaj so obiskovalci tam dobrodošli in več kot zaželeni. Domačini se ozirajo za njimi in veselo vzklikajo. Življenje gre naprej, čeprav počasi, a brez dvoma si bodo Benetke opomogle in začele privabljati turiste, ob besedi beneška maska pa bomo znova pomislili na tisto, ki je simbol veselja in zabave, ne na zaščitno, ki med ljudmi vzbuja strah in negotovost. 

Gondole so že dva meseca zasidrane ob obali in voda je postala čistejša. FOTOGRAFIJE: Marjan Cerar
Gondole so že dva meseca zasidrane ob obali in voda je postala čistejša. FOTOGRAFIJE: Marjan Cerar

Mesto je covid-19 vrnil domačinom.
Mesto je covid-19 vrnil domačinom.

Pred baziliko svetega Marka se ne vijejo kolone ljudi.
Pred baziliko svetega Marka se ne vijejo kolone ljudi.

Le tu in tam je opaziti turiste, ki se fotografirajo pred znamenitostmi.
Le tu in tam je opaziti turiste, ki se fotografirajo pred znamenitostmi.

Mnogi ponudniki so močno spustili cene.
Mnogi ponudniki so močno spustili cene.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije